Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, ekonomi ve kademeli faiz artırımına dair olumlu havanın etkisiyle, petroldeki satışları gölgede bırakarak, yılın zirvesine yükseldi.

Fed Başkanı Janet Yellen'in bu hafta küresel risklerin faiz artırımı üzerindeki etkisine dikkat çekmesinin ardından gelen istihdamın güçlendiğine dair işaretler ve imalat verileri, yatırımcılar için bugünün en iyi haberleri olurken, petrol fiyatlarındaki düşüşün tetiklediği, piyasalardaki erken saatlerdeki düşüşün üstesinden gelmeye yardım etti.

Standard & Poor's 500 Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.6 yükselerek, 2016'nın zirvesine yükselirken, yıllık kazancını da yüzde 1.4'e tırmandırdı.

New York'ta JonesTrading Institutional Services LLC küresel piyasalar uzmanı olan Yousef Abbasi, "Şu an arkamızda oldukça güvercin bir Fed'in desteği var ve istihdam verileri de trende uygun." dedi ve "Piyasalar güvercin mesajlardan sonra başlangıçta satış görse de, yatırımcılar olumlu ekonomik datalar ve Fed'in piyasaların beklentisi doğrultusunda hareket ettiğinin farkına vardılar. Aslında Fed'in yurtiçindeki resim yerine küresel resimden yana daha fazla endişeleri olduğu görünüyor." diyerek görüş bildirdi. 

Hisse senetleri, imalat faaliyetlerinin Mart ayında, ABD imalat sektörünün resesyondan bu yana en kötü düşüşten çıkmaya başladığına dair işaretlerle, 7 aydır ilk kez genişlemesinin ardından erken saatlerdeki kayıplarından kurtuldu. Bunu takip eden istihdam verileri, ücretlerin ve ortalama saatlik kazançların tahminlerden daha fazla yükseldiğini gösterirken, işsizlik oranı ise daha fazla insanın istihdam piyasalarını katılmasının ardında hafifçe yükseldi.

(23:25'te güncellendi)