Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İtalya’nın Ekonomik Kalkınma Bakanı Fererica Guidi, hakkındaki "görevini suistimal ettiği" yolundaki suçlamalar üzerine istifa etti.

Başbakan Matteo Renzi’ye kısa bir istifa mektubu gönderen Guidi, hakkındaki suçlamaları reddetti ve muhalefetin ağır eleştirilerine hedef olan hükümeti rahatlatmak adına bu kararı verdiğini açıkladı.

Guidi, "Kesinlikle iyi niyetli davrandığımı ve yanlış bir iş yapmadığımı düşünüyorum, ancak siyasi nedenler yüzünden istifa etmem gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

ABD’ye yaptığı yolculuk öncesi konu ile ilgili basının sorularını yanıtlayan Başbakan Renzi ise İtalyan bakanın istifa kararı ile ilgili gerekçeler konusunda kendisiyle aynı fikirde olduğunu belirterek, önümüzdeki günler içinde yeni bakanı atayacağını bildirdi.

Yolsuzluk iddialarını soruşturan savcılık kararı ile yapılan telefon dinlemelerinin basına yansıyan tapelerinde, Guidi’nin, petrol işinde çalışan iş adamı erkek arkadaşına yardım ederek, yetki suistimalinde bulunduğu belirlenmişti.

İtalyan gazetelerinin manşetten verdiği haberde, iş adamı erkek arkadaşının çalıştığı şirket için avantaj sağlayacak bir yasa tasarısının kabul edilmesi için 2014 yılında İtalyan bakanın, bakanlar kurulunda girişimde bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Matteo Renzi hükümetinde son iki yıldır bakanlık yapan Federica Guidi'yi istifaya götüren süreç, İtalyan enerji devi Eni'nin Basilicata bölgesindeki tesislerinde yasa dışı atık ticaretine ilişkin soruşturmanın açılmasıyla başlamıştı.

Söz konusu davaya ilişkin, 23 kişi hakkında soruşturma açılırken, şirketin bölgedeki 5 yönetici ve çalışanı da gözaltına alınmıştı.

Soruşturma açılanlar arasında İtalyan bakanın, mühendislik şirketleri sahibi olan iş adamı erkek arkadaşı Gianluca Gemelli de bulunuyor.

 

AA