Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, New York'ta yaptığı konuşmada FOMC'nin piyasanın arkasında kaldığını düşünmediğini söyledi.

Fed Başlanı Mester, parasal politikanın ekonomiye etki etmesindeki gecikme dikkate alındığında, normalleşme yolunda bir sonraki adımı çok geç atmanın da riskleri olduğunu vurguladı.

Loretta Mester, değerlendirmelerine göre faiz artırımının kademeli olmasının mantıklı olduğunu yineleyerek, Mart ayında FOMC kararlarına dair, "mantıklı olan ekonominin öngürüldüğü gibi geliştiğini görmek açısından bekleyip ekonomi üzerinde daha fazla bilgi edinmek." diyerek kararları onayladı. Ayrıca ABD ekonomisinin oldukça dikkat çeken bir dirençlilik gösterdiğini söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Mester, şu anki görünümü etkilemeyen finansal piyasalardaki volatilitenin ışığında uzun süre faiz artırımı yapılmaması halinde, faiz oranlarını hedefe ulaşmak doğrultusunda sert yükseltmek zorunda kalınırsa, ileride volatilite risklerine yol açacağına dikkat çekti

Loretta Master New York'taki konuşmasında dolar konusuna da değinerek, "Doların güçlü kalması beklenilebilir çünkü ABD'nin gerçek büyümesinin dışarıya da genişlemesi bekleniyor ve faiz oranlarının, önemli işlem ortaklarımızdan bir süre boyunca biraz daha yüksek olması bekleniyor." dedi.

Mester, ABD büyüme oranı bu yıl yüzde 2.25-2.5 arasında gördüğünü kaydederek, "Bu seviye benim son tahminlerimin biraz aşağısında ve ekonominin 2016'ya girişindeki ivmenin biraz düşük olacağına dair sinyal veren, dördüncü çeyrekte gördüğümüz zayıflamayı ve küresel büyümedeki yavaşlığı kısmen yansıtan finansal durumların biraz daha sıkılaşmasını yansıtıyor." dedi. Mester ayrıca enflasyon oranının kademeli olarak Fed'in hedefi olan yüzde 2'ye yükseleceğini sözlerine ekledi.