Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Çalışma Bakanlığı'nın istihdam raporunun ABD politika yapıcılarının faiz artırma planlarında tedbirli olacağına dair beklentileri desteklemesiyle, yen karşısında zayıfladı.

Dolar, istihdam artışının tahminlerin üzerinde olması ve ücretlerin yükselmesi sonrası, birçok önemli para birimi karşısında yükselmişti. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi; vadeli işlemlerden derlenen verilerin, Fed'in bu yıl faiz artırma olasılığında artış göstermesine rağmen, yatay seyretti.

Dolar geçen ay, Fed'in bu yıl için faiz artırımı sayısına ilişkin projeksiyonunu indirmesinin ardından ve Fed Başkanı Yellen'in ABD ekonomisine yönelik uluslararası riskleri işaret ederek, faiz artırımında 'tedbirli' olunacağını söylemsinin ardından, yüzde 3.9 değer kaybederek 5 yıldan fazla süredeki en büyük gerilemesini gerçekleştirdi. ABD istihdam piyasalarındaki sağlam yükseliş ve gelişmeye başlayan enflasyon işaretleri, yüksek borçlanma maliyetlerinin merkez bankası ve Döviz işlemcileri için görünümü bulandırdığına dair argümanları destekledi. Ancak ABD işgücü piyasasındaki güçlü kazançlar ve iç enflasyonda artışa yönelik işaretler, hem merkez bankası hem de döviz traderları için görünümü iyileştirerek, orçlanma maliyetlerinin artırılmasına yönelik argümanı kuvvetlendiriyor.

Toronto-Dominion Bank'ta Kuzey Amerika döviz stratejisi şefi Mark McCormick, "Mart ayı istihdam verilerindeki ılımlı yükseliş muhtemelen dolardaki kanamayı durdurmak için diğer önemli olaylardan daha fazlasını yaptı." dedi ve "Genel olarak rakamlar büyük olasalıkla döviz piyasasının, Fed'in yeni politika tepki fonksiyonu hakkındaki görüşünü değiştirmeyecek fakat son zamanlardaki zayıflığın üstüne bir çizgi çekmeye yardımcı olacak." diyerek görüş bildirdi.

Dolar, New York'ta saat 14:08 itibariyle karşısında yüzde 0.7 düşüş ile 111.81 yen oldu.