Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistlere göre Cuma günü açıklanan istihdam verisi Fed'e Haziran'da faiz artırımı için yeşil ışık yaktı.

ABD'de tarım dışı istihdam Mart ayında 215 bin artarken, işsizlik oranı %4.9'dan %5'e çıktı ancak işsizlik oranındaki yükseliş işgücüne katılımın artmasından kaynaklandı.

Marketwatch'un haberine göre Nationwide Insurance şef ekonomisti David Berson Fed'in muhtemelen Haziran'da faiz artıracağını öngördü. Ekonomist, haziran artışının Başkan Yellen'in yavaş artırım yaklaşımıyla uyumlu olacağını belirtti.

Fed fon vadeli kontratlarına göre Haziran'da faiz artırımı beklentisi %30.

TD Securities'de şef stratejist olan Millan Mulraine müşterilerine yazdığı bir notta temel senaryolarının hala Haziran'da faiz artışı olduğunu söyledi. High Frequency Economics şef ekonomisti Jim O’Sullivan da Haziran'da artış bekleyenlerden. Ekonomistlere göre Fed küresel ekonomiye yönelik endişelerle faiz artışlarında agresif tutumda olmayacak.

Yellen New York Ekonomi Kulübü'nde bu hafta yaptığı konuşmada ekonominin iyileştiğini belirtmiş ancak küresel ekonomiye bağlı risklere vurgu yapmıştı.

Ekonomist David Berson "Fed faiz artırmadan önce bu risklerin yok olduğunu görmek isteyecektir. İstihdam verisi sonrası Nisan'da faiz artışı neredeyse tamamen ihtimal dışı, bu ay faiz artırımı için istihdamda çok daha büyük bir artış olmalıydı" diye konuştu.

Fed'in bir sonraki toplantısı 26-27 Nisan'da gerçekleşecek.