Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:00'de güncellendi)

Altın, ABD'de istihdam ve imalat sektörü verilerinin ekonominin ivme kazanmakta olduğu spekülasyonunu güçlendirmesi ve bunun sonucu metale yönelik alternatif yatırım aracı talebinin azalması sonucu düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Spot altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,216.31 dolara akdar indikten sonra, Singapur saati ile 14:05'te 1,218.45 dolara geldi. Metal Cuma günü yüzde 0.8 düşüşle 1,222.60 dolara inmişti.

Altın bu yılın ilk üç aylık döneminde, Fed'in Aralık ayındaki faiz artırımının ardından borçlanma maliyetlerini değiştirmemesi ile birlikte, yüzde 16 sıçradı ve 1986'dan bu yana en güçlü çeyrek dönem yükselişini gerçekleştirdi. ABD'de imalat sektörü son yedi ayda ilk kez genişledi ve tarım dışı istihdam Mart ayında beklenenden daha fazla arttı. Fed Başkanı Janet Yellen, geçen hafta yaptığı konuşmada, dünya ekonomisindeki risklerin artması ile birlikte, merkez bankacıların faiz artırımında "temkinli ilerlemelerinin" uygun olduğunu söylemişti.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Bu iyi, güçlü ABD verileri, faizin belki de beklenenden biraz daha erken artırılacağını işaret etme eğiliminde, ancak elbette Yellen halihazırda, bu yılın kalan kısmında, faiz artırtımlarının çok yavaş olacağını söyledi," dedi ve "ABD dolarının genel olarak zayıf olduğunu gördük. Bunun altını yukarı iteceği düşünülebilir. Ancak piyasalar 2016 yılındaki oldukça güçlü rallinin ardından geri çekiliyor" şeklinde konuştu.

Aralarında Daniel Hynes'in de bulunduğu Aystralia & New Zealand Banking Group Ltd., bugün hazırladıkları raporda, "ABD ekonomisinin yakın zamanda resesyona gireceğine ilişkin süregelen spekülasyoni Mart ayı verileri ile ortadan kalktı," dedi ve "Altın, güçlü ABD istihdam verisi sonrası değer kaybetti" şeklinde görüş bildirdi.

ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta dokuz ayın en düşük seviyesine indi.

Hedge fonları, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'nun verilerine göre, altında net uzun pozisyon sayısını, 29 Mart haftasında, yüzde 2.1 artırarak 164,946 kontrata çıkardı. Para yöneticileri, yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon sayısını son dört haftanın üçünde artırdı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Cuma günü 2.1 ton artarak 1,764.4 tona çıktı.

Spot gümüş yüzde 0.4 düşüşle ons başına 14.9917 seviyesine inerken, platin yüzde 0.6 düşüşle ons başına 951.48 dolara ve palladyum yüzde 1.2 kayıpla ons başına 559.77 dolara geriledi.

(12:00'de güncellendi)