Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'nin en büyük bankalarından biri Ocak ayında ülke bankalarının 2016'da tek bir Eurotahvil satamayacağı tahmininde bulunduğu dönemde, çok az kişi petroldeki rallinin tahvil arzındaki artışa destek olacağını önceden görebilirdi.

Türk bankalarının gösterge büyüklükteki tahvil satışları, Garanti Bankası CEO'su Fuat Erbil'in 21 Ocak'ta bu tahmini yapmasından bu yana 1.75 milyar dolara tırmandı. Brent petrolü, Erbil'in bu yorumundan bir gün önce 12 yılın en düşük seviyesine gerilemiş ve Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 90'ını dışarıdan karşılamasına karşın, fiyatlardaki bu sert düşü Türk varlıklarını da vuran bir satış dalgası getirmişti.

Ancak bu düşüşün ardından petrolde meydana gelen yüzde 50'lik yükseliş r,sk iştahının artmasına neden oldu ve bunun olumlu etkileri Türkiye piyasalarına da yayıldı. Böylelikle, aralarında Garanti'nin rakibi İş Bankası'nın da bulunduğu Türk bankalarına uluslararası tahvil piyasasının kapısı açıldı. İş Bankası'nın geçen haftaki 750 milyon doalrlık tahvil atışına, satışın dört katı talep geldi. Toplam özel sektör tahvil arzı halihazırada 2.5 milyar doalrı buldu ve geçen yılın toplam satış tutarını yakaladı.

Londra'da PineBridge Investments Europe Ltd. gelişen piyasa zöel sektör araştırma müdürü John Bates, "Türk bankaları, geçen yılki satış dalgasının sürmesini takiben, Şubat ayı ortasından beri petrolde görülen yükselişle birlikte, gelişen piyasalar için artan risk iştahından faydalanaral, Euro piyasasına girme fırsatı yakaladı," dedi ve önümüzdeki aylarda diğer bankaların da tahvil satışına gelebileceğini sözlerine ekledi.

-Bloomberg News-