Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçtiğimiz Salı günü gerçekleştirdiği para politikasına ilişkin “güvercin” olarak değerlendirilen güven verici konuşma, kısa zaman içinde tavır değiştiren Fed'i “tutarsız” ve “kafa karıştırıcı” gösterdi. Yine de asıl sorunları hala geçerliliğini koruyor ve yakın bir zamanda çözülmeyeceğe benziyor. Bu sorunlar talihsiz Fed'i değil, içinde bulunduğu şartları ve piyasalarla olan sağlıksız karşılıklı bağımlılığını işaret ediyor.

Geçtiğimiz üç ay içerisinde, Fed politika sinyalleri birkaç kez önemli ölçüde dalgalandı. Fed'in Aralık ayında on yıldan bu yana ilk kez ABD faizlerini artırarak sıkılaştırmacı para politikası uygulaması, Fed yetkililerinin gelecekteki politikalara ilişkin bireysel görüşlerini ifade etmek için kullandıkları “mavi noktalar”, 2016 yılında dört kez ve ardından 2017'de de ek dört faiz artırımına gidilebileceğine işaret etmişti.

Bu durumun piyasa beklentisinin çok üzerinde bir sıkılaştırma programı olmasını volatilite takip etti ve görece riskli varlıklarda satış dalgasına neden oldu. Eşzamanlı olarak, ABD dışındaki ekonomik zayıflık arttı. O kadar ki bazıları, ABD'de bir resesyon yaşanacağı endişesine kapıldı.

Buna cevap olarak ise Fed, dikkat çekici ölçüde daha güvercin yanlı bir duruş benimsedi. Mavi noktalar aşağı yönlüğ revize edilerek bu yıl sadece iki kez faiz artırımına gidilebileceğinin sinyalini verdi.

FT