Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar beklentilerden düşük gelen enflasyon verisini, verinin piyasaya etkisini ve bundan sonrasına ilişkin Merkez Bankası beklentilerini değerlendirdi. Genel görüş; verinin Merkez Bankası'nı faiz indirimi için teşvik edici olduğu yönünde...

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı Bloomberg HT'ye verinin piyasa için olumlu olduğunu ve Merkez Bankası'nı faiz indirimlerine devam etmeye teşvik edecek bir veri olduğunu söyledi.

Kanlı, "Piyasa beklentisinin çok altında gelen sürprizde tek faktör var; o da gıda. Yıllık gıda fiyatlarında öngörülenin çok ötesinde düşüş var, kur da istikrarlı seyredince beklentiden çok daha yüksek düşüş oldu. Çekirdek endekslerde bir miktar düşüş var ama sınırlı...Önümüzdeki ay gıdanın bu kez yukarı yönlü düzeltmesini gözleyeceğiz..

Bugünkü veri piyasa için olumlu, enflasyon tahminleri aşağı güncellenecektir. 'Merkez Bankası faizi ne kadar indirir?' tartışmalarını alevlendirecek bir veri. Merkez Bankası bana göre üst banttaki indirimlerine devam edecektir, bu veri de Merkez Bankası'nı bu yönde kararlar almaya daha da teşvik edecektir" diye konuştu.

"Faiz indiriminin önü açılmış görünüyor"    

Tacirler Portföy Yönetim Direktörü Aysun Karaytuğ verinin piyasa yansımasının ilk etapta pozitif yönde olduğunu belirtti. Karaytuğ, kur tarafında Türk Lirası aleyhine bir hareket olamazsa ve kur geçişkenliği fiyatlara yansımazsa Merkez Bankası'nın önümüzdeki ay 50 baz puanlık indiriminin önünün açıldığını söyledi.

Global Menkul Değerler Strateji Müdürü Gökhan Uskuay Bloomberg HT'ye "Manşet enflasyonda geri çekilme devam ediyor, bu hala çekirdeğe yansımış değil ama önümüzdeki aylardan sonra çekirdek enflasyonda sınırlı gevşeme devam edebilir. Bu bize ne getirebilir diye bakarsak üst koridorda 25 baz puan indirim olarak yansıyabilir" şeklinde konuştu.

"Piyasa açısından olumlu"

Alb Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan mail yoluyla yaptığı değerlendirmede enflasyon rakamlarının piyasa açısından olumlu olduğunu, enflasyon beklentilerinin aşağı yönlü revize edileceğini, ancak yılın ikinci yarısına ilişkin risklerin söz konusu olabileceğini kaydetti.  

Erkan, "En önemli konu da Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine devam edip etmeyeceği olacaktır. Bu verilerin Merkez Bankası’nı cesaretlendireceği açık. Ancak çekirdekteki sınırlı iyileşme bu hamlenin üst bantta 25 baz puanlık ilave bir indirimle sınırlı  kalabileceğine ilişkin görüşü güçlendirecektir. Gıda fiyatları ve kurun seyri enflasyon üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir" yorumunu yaptı.

Garanti Yatırım da mail yoluyla yaptığı açıklamada enflasyonun negatif gerçekleşmesinin olumlu olduğunu belirterek "TCMB’den 50/75 baz puanlık indirim bekliyoruz" değerlendirmesine yer verdi.

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy ise maille yaptığı değerlendirmede beklentiden iyi gelen enflasyon verisinin ardından Merkez Bankası'nın koridorun üst bandında indirime devam edebileceğini söyledi.

Aksoy konuya dair, "Enflasyonda düşüş temel olarak gıda fiyatlarında olumlu seyirden kaynaklansa da gıda enflasyonu tarafında Mart sonrasında yukarı yönlü düzeltme gelme ihtimali yüksek.

Yıllık çekirdek enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor. Fakat manşet enflasyondaki düşüşle Para Politikası Kurulu’nun 20 Nisan’daki toplantısında lira önemli bir değer kaybı baskısı altında olmadıkça faiz koridorunun üst bandında (gecelik borç verme faizi) indirime devam edebileceği görüşündeyiz" değerlendirmesini yaptı.

Odeabank ekonomisti Şakir Turan'a göre, enflasyonda yaşanan hızlı yavaşlama, TCMB'nin, son toplantısında yaklaşık 1 yıldan sonra ilk kez düşürdüğü gecelik borçlanma faizini indirmesine olanak tanıyabilir.

Bugün açıklanan veriye göre tüketici fiyat endeksi 2016 yılı Mart ayında artış beklentisine karşılık yüzde 0,04 düştü. TÜFE geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,46 yükseldi.