Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Para yöneticileri, önemli üreticilerin üretim miktarını dondurma konusunda anlaşabileceklerine ilişkin şüphelerin artmasıyla, petroldeki son yükselişe olan inançlarını kaybettiler.

ABD petrolü (WTI) vadeli kontratları, Şubat ortasından bu yana ilk kez geçtiğimiz hafta geri çekildi. Fiyatlar, Suudi Arabistan, Rusya, Venezüela ve Katar'ın petrol üretim miktarını dondurma ve küresel arz fazlasını azaltma önerisi ardından yaklaşık 13 yılın düşüğünden yükselmişti. Diğer ülkelerle, 17 Nisan'a Doha'da gerçekleştirilecek toplantıda biraraya gelinecek.

İran, görüşmelere katılacağını belirtirken, Ocak ayında yaptırımlarn kaldırılması ardından ihracatın toparlanmasıyla birlikte üretim miktarını dondurmayacağını açıkladı.Ardından Suudi Arabistan Prensi Mohammed bin Salman, Bloomberg ile gerçekleştirilen bir mülakatta ülkesinin ancak, İran ve diğer üreticilerinde kabul etmesi durumunda üretim miktarını donduracağını dile getirmişti. Bu gelişme WTI petrolünün yüzde 4 daha değer kaybetmesine neden oldu.

New York'ta Societe Generale SA petrol piyasaları birim yöneticisi Mike Wittner, “Suudi yorumlarından önce toplantıya ilişkin şüpheler giderek büyüyordu. İnsanlar bir anlaşma sağlanması durumunda bile anlamlı bir sonuç çıkmayacağını düşünmeye başlıyorlar” dedi.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu'na göre WTI petrolde kısa pozisyonlar, veya fiyatın düşeceği yönündeki beklentiler, 29 Mart'ta sona eren haftada Kasım'dan bu yana görülen en yüksek seviyesine ulaştı. Daha önceki yedi haftada kapatılan kısa pozisyonlar, tüm zamanların en yüksek seviyesinde gerçekleşmişti.