Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yıllık enflasyon son 3 yılın en hızlı düzeyinde gerilerken, Merkez Bankası'nın faiz indirimi için alanı genişlemiş oldu.

TÜFE, Bloomberg'in derlediği ankete katılan 17 ekonomistin medyan beklentisi olan yüzde 8.2 seviyesindeki artış ve bir önceki ay gerçekleşen yüzde 8.78 rakamına rağmen Mart ayında yüzde 7.46 artış gösterdi. Gıda fiyatlarındaki yıllış artış Şubat ayındaki yüzde 8.83 artış seviyesinden Mart'ta yüzde 4.58'e geriledi. TL enflasyon açıklamasının ardından büyük bir değişiklik göstermedi.

TCMB Başkanı Erdem Başçı geçtiğimiz ay gecelik borç verme faizini indirdikten sonra Merkez Bankası'ndan ekonomistlere yapılan açıklamada Mart'ta yıllık enflasyonun baz etkisi nedeniyle yıllık bazda muhtemelen düşüş göstereceği söylenmişti. Odeabank ekonomisti Şakir Turan'a göre, Mart ayında yaşanan hızlı yavaşlama, TCMB'nin, son toplantısında yaklaşık 1 yıldan sonra ilk kez düşürdüğü gecelik borç verme faizini indirmesine olanak tanıyabilir.

Odeabank ekonomisti Turan, aynı zamanda, gıda ve enerji gibi volatil fiyatları hariç tutan çekirdek enflasyonda yaşanan kısıtlı gelişmenin, Merkez Bankası yetkililerinin agresif hareket etmesini önleyeceğini söyledi.

Ilımlı faiz indirimi

Bloomberg anketine katılan ekonomistler arasında yüzde 7.48 seviyesindeki beklentisiyle en iyi tahminde bulunan Turan, "Bugünkü veri gecelik borç verme faizinde indirime devam edilmesine yönelik politikayı destekliyor. Enflasyonda gıda fiyatlarına bağlı olarak düşüşün devam etmesi beklenebilir. Ancak, bu yöndeki düşüşler çok uzun soluklu olmayacaktır." dedi.

Bloomberg News