Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed yetkilileri tarafından “yavaş ve ikna edici olmayan” şeklinde tanımlanan ücret artışları bazı göstergelere göre, işgücü bileşimindeki değişiklikleri takip eden alışılmış gösregelerin işaret ettiğinden daha güçlü durumda. İşsizlik oranının sekiz yılın düşüğüne yakın olmasıyla birlikte artan ücretler, eğer enflasyon artmaya başlarsa, Fed Başkanı Janet Yellen'ı faiz artırımına teşvik edebilir.

Politka yapıcılar ücret artışlarını, istihdam piyasasındaki toparlanma sürecine ilişkin en fazla hayal kırıklığına uğratan unsurlardan biri olarak tanımlıyor. Fed analistlerine göre söz konusu veri, yüksek ücretlerle çalışanların emekli olmaları ve resesyon sırasında işsiz kalanların düşük ücretle geri dönmeleri nedeniyle bozuluyor.

San Francisco Fed'den Mary Daly, “Gelen sinyal bulanık, bunu istihdam piyasasının zayıf olduğuınu gösteren bir gösterge olarak değerlendiremeyiz. İşgücü bileşimindeki değişiklikler olmadan, işsizlikteki düşüşle uyumlu olarak ücret artışlarının daha istikrarlı bir şekilde ilerlediğini görürdük” dedi.