Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:45'te güncellendi)

Dolar, Haziran ayından beri en düşük seviyesine gerileyerek, petrolden gümüşe kadar emtialardaki gelişen market varlıklarını yükselten rallinin gücünü artırdı. Standard & Poor's 500 Endeksi birçok şirket kazanç raporlarının ardından yükselerek 1 Aralık'tan sonra ilk defa 2,100 seviyesinin üstünde bitirdi. Avrupa hisse senetleri üç ayın zirvesine çıkarken, Asya hisse senetleri ralli yaptı. Petroldeki bu seyir ham madde ihraç eden ülkelerin paralarına da alım getirdi.

Enerji ve hammadde üreticilerinin kazançları, Avrupa'dan ABD ve Kanada'ya kadar, küresel hisse senetlerini dört ayın zirvesine taşıdı.

New Jersey, Chatham'da hisse senedi traderı Mark Kepner, "Şubat'taki resesyon konumaları masadan kalktı ve aynı zamanda Çin'den de, küresel emtiaya yardımcı olan istikrar görüyoruz." diyerek görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya'da Topix Endeksi'nin yüzde 3.3 yükselmesinin desteği ile son bir ayın en hızlı çıkışını gerçekleştirdi. Kuveyt'teki grev, büyük üreticilerin üretimin dondurulması konusunda anlaşmaya varamamasının ardından Pazartesi günü erken saatlerde 38 dolara kadar inen petrolün tekrar yükselmesine neden oldu. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları Haziran ayından bu yana en yüksek seviyelerine çıkarken, Güney Kore wonu, merkez bankasının para politikasını gevşetmekten kaçınmasının ardından beş ayın zirvesine ulaştı.

Petrol piyasası, Pazartesi günü, Çin'in ekonomik büyümesine ilişkin endişeler sonucu küresel hisse senetlerinin değerinde 7 trilyon dolarlık erimenin olduğu Ocak ayı başındakine benzer sert bir düşüşe sahne olmasının ardından istikrar işareti gösteriyor. Hisse senetleri son iki ayda, ekonomik verilerin Çin'in büyümesinde istikrarı işaret etmesi ve ABD şirketlerinin beklenenden daha iyi kar açıklaması ile birlikte, petrol ile birlikte sıçrama yaptı. Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, kendisinin ve birçok özel sektör ekonomistinin ABD ekonomisini piyasanın algıladığından daha güçlü gördüğünü söyledi.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Yatırımcıların dün petroldeki düşüşü dikkate almamaları ile birlikte, piyasada daha as şüphe var gibi görünüyor," dedi ve "Analistlerin ABD kar sezonuna yaklaşırken beklentilerindeki kötümserlik aşırı görünüyor. Yukarı yönde sürpriz için potansiyel var" şeklinde görüş bildirdi.

Aralarında Goldman Sachs Group Inc., Johnson & Johnson ve Yahoo! Inc. bulunduğu önemli ABD'li şirketler Salı günü karlarını açıklayacak. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Standard & Poor's 500 Endeksi'nde (S&P 500) şu ana kadar kar rakamlarını açıklayan 43 şirketin dörtte üçü, analistlerin tahminlerinden daha iyi kar açıkladı. Avrupa'da ise Roche Holdings AG, Danone ve Publicis Groupe SA'nın satışları Bloomberg'in anketilerine katılan analistlerin tahminlerinden daha iyi satış rakamı açıkladı.

The Stoxx Europe 600 Endeksi, enerji hisselerinin yükselen petrol fiyatlarıyla iki günük düşüşünü durdurması sonrası yüzde 1.2 sıçradı. S&P 500 ise, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.3 yükselerek 1 Aralık'tan beri ilk defa 2,100 seviyesinin üstünde kapattı.

Ham petrol, dün güniçinde yaklaşık yüzde 7 kadar düştükten sonra, bugün Londra'da yüzde 2.3 yükselerek varil başına 43.90 dolara ilerledi. OPEC'in dördüncü büyük üyesi Kuveyt'teki işçi grevi, ülkedeki petrol üretiminin yüzde 60 düşmesine sebep oldu.

Gümüş, fiyatların 10 ayın zirvesine sıçramasının ardından ve baş tahmincilerin altın üzerinde olumlu kalmasıyla birlikte, yatırımcıların değerli metallere olan yüksek talebi sonrası, boğa piyasasına girmeye hazırlanıyor. Spot gümüş yüzde 4.4 yükselerek, 2 Haziran'dan beri en yüksek seviyesine ilerledi ve ons başına 16.972 dolar seviyesine geldi. Gümüş yüzde 21'lik kazançla Bloomberg Emtia Endeksi'ndeki en iyi performansı gösteren varlık konumunda. Spot altın ise yüzde 1.5 yükseldi ve ons başına 1,253.70 dolara ilerledi. 

(23:45'te güncellendi)