Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Negatif faiz merkez bankalarını risk almaya itiyor

Negatif faiz merkez bankalarını risk almaya itiyor

Merkez Bankası yöneticileri strateji değiştiriyor ve riskli varlıklar satın alarak getiri yaratma yönünde adım atıyor

Giriş: 19 Nisan 2016, Salı 14:47
Güncelleme: 19 Nisan 2016, Salı 14:55

Almanya'daki küçük yatırımcılardan küresel hayat sigortası şirketlerine kadar yatırımcılar merkez bankalarının negatif faiz kullanımından uzun süredir şikayetçi oldu. Ancak şimdi merkez bankalarının kendileri bu rahatsızlığı hissetmeye başladı.

Avrupa ve Japonya'da faiz indirimleri bir çok merkez bankasının getirileri üzerinde baskı oluşturuyor ki bu gelir, merkez bankalarının sabit masraflarının karşılanması ve maliye bakanlıklarının şimdiye kadar almaya alışageldiği kar ödemelerine gidiyor.

Geçtiğimiz Ağustos itibariyle 6 trilyon dolar rezerve sahip merkez bankalarının 77 yöneticisiyle yapılan bir ankete göre, büyük bir çoğunluk portföy yönetim stratejilerini değiştiriyor ve strateji değişiminin içerisine riskli varlıklar satın almaya yönelik adımlar atılması da dahil.

HSBC'nin merkez bankaları, devlet ve kamu fonları şefi Christian Deseglise, "Merkez bankaları sermayelerini korumalı, dolayısıyla para kaybetmelerine neden olabilecek menkul kıymetlere yatırım yapmak onlar için mantığa aykırı. Getiri elde etmek ve bazı durumlarda daha fazla risk almak için daha agresif hareket etme ihtiyacı duyuyorlar." dedi.

Merkez bankaları daha çok faiz oranını belirleme ve para basma rolüyle tanınıyorsa da, genel anlamda en büyük yatırımcılar arasında yer alıyorlar. IMF verilerine göre, toplam yönetilen merkez bankası rezervler geçtiğimiz yıl sonunda 10.9 trilyon dolara ulaştı.

HSBC ve Central Banking Publications'ın derlediği verilere göre, merkez bankası yöneticileri, negatif faizden etkilenen para birimlerinden çıkmayı ya da varlığa dayalı menkul kıymet şeklinde yeniden yapılandırılmış kredi paketleri satın almayı "ciddi biçimde değerlendiriyor".

Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) gibi kurumlar, deflasyona karşı savaşmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek için negatif faiz politikası uyguluyor. Ancak merkez bankalarinin negatif faiz politikası ile toplu tahvil alımlarını aynı anda yapmaları finansal varlıkların getirilerini düşürdü. Az sayıda devlet tahvili ve bazı yüksek nota sahip şirket tahvilleri şimdilerde negatif getiriyle işlem görüyor. Başka bir deyişle, bu varlıkları vade sonuna kadar ellerinde tutan yatırımcılar para kaybediyor.

Laburnum Consulting kurucusu ve eski İngiltere Merkez Bankası (BoE) rezervlerden sorumlu yöneticisi John Nugée, "Rezerv yöneticileri negatif faizin yol açtığı istenmeyen hasarın bir parçası." dedi.

Nugée, "Merkez bankaları dünyayı olduğu gibi kabul ederek çalışmalı, onlar da herkesin yaşadığı problemlerle başa çıkmaya çalışıyor. Ancak, rezervlerinin getirilerinden çok daha önemli sorunlarının olduğunun farkındalar." dedi.