Gelişen ülke borsa ve kurları haftalık yükselişini azalttı
Gelişen ülke borsa ve para birimleri Çin endişeleriyle haftalık yükselişinin bir kısmını iade etti
Çin ekonomisine dair gelen karışık sinyallerle gelişen ülke borsaları ve para birimleri bu haftaki yükselişinin bir kısmını geri verdi.
Çin'de imalat sektörü ve sanayi üretimi iyileşme gösterirken borçlanmadaki artış yatırımcılar arasında belirsizliğe neden oluyor.
Çin'de Şanghay Borsası Ocak'tan beri en kötü haftasına ilerledi. Ocak ayında küresel hisse senedi piyasalarından yaklaşık 6 trilyon dolar silinmişti.
Jakarta'daki Panin Asset Management'tan Indra Mawira "Çin'e dair endişelerle yatırımcı algısı zayıf kalmaya devam ediyor. Gelişen piyasalar güçlü artış kaydetmişti. Bazı yatırımcılar kar realize etmek ve ilk çeyrek rakamlarını görmek isteyebilir" diye konuştu.
Hisse senetleri dün 4 ayın zirvesinden düşen S&P 500 Endeksi'ni takip etti.
Gelişen piyasalar geçen aylarda Fed'in faiz artışlarının yavaş olacağına dair beklentiden destek bulmuştu. Vadeli kontratlar Fed'in Nisan, Haziran ve Temmuz'da faiz artırımı ihtimalini %50'nin altında fiyatlıyor.
Borsalar
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %0.6 düşüşle 848.40 puan oldu. Endeksin haftalık yükselişi %0.2 ile sınırlı kaldı. Nisan ayında %1.4 oranında yükselen endeks Mart'ı %13 artışla tamamlamıştı.
Şanghay Borsası %0.1 düştü, haftalık kayıp ise %4.7 oldu. Bu Ocak'tan beri görülen en büyük değer kaybı oldu.
Hang Seng China Enterprises Endeksi %1.3 düşerek haftalık %1 düşüşle kapandı.
Para birimleri
MSCI Gelişen Piyasa Kur Endeksi %0.2 düştü ve haftalık bazda %0.4 artarken Güney Kore won'u ve Malezya ringiti bugünkü kayıplara öncülük etti.
Bu hafta gelişen piyasalardaki yükselişe rand, Kolombiya peso'su ve Türk Lirası öncülük etti.