Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, Rusya'ya 40 ton "ağır su" satışı için bu ülkenin yetkilileriyle görüştüklerini söyledi.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı'na göre, Arakçi, nükleer anlaşma uyarınca yeniden tasarlanan Arak Ağır Su Reaktörü'nde şu ana kadar 200 ton ağır su üretildiğini belirtti.

Arakçi, nükleer anlaşmaya göre, üretilen ağır suyun 130 tonunun ülkedeki nükleer tesiste kullanılmak üzere ayrıldığını 70 tonunun ise uluslararası pazarda satılacağını açıkladı.

ABD'yle 32 ton ağır su satışı anlaşması imzalandığını hatırlatan Arakçi, Rusya'ya da yaklaşık 40 ton ağır su satışı için bu ülkenin yetkilileriyle görüştüklerini söyledi.

Nükleer anlaşmaya göre Tahran yönetimi, yeniden yapılandırılan Arak Ağır Su Reaktörü'nde ağır su kullanabilse de arz fazlası ağır su ya da zenginleştirilmiş uranyumu yurtdışına satmak zorunda bulunuyor.

İran ile P5+1 ülkeleri arasında 14 Temmuz 2015'te varılan nükleer anlaşmanın uygulanmasına yönelik sorunların ele alındığı Ortak Komisyon'un üçüncü toplantısı cumartesi günü Avusturya'nın başkentinde düzenlenmişti. Görüşmeler sırasında İran'ın ABD'ye 32 ton ağır su satışı için anlaşma imzalandığı açıklanmıştı.



AA