Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında maraton yarın başlıyor. Sınavlara 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1.3 milyon öğrenci girecek. İlki geçtiğimiz kasım ayında yapılan TEOG’da ikinci dönem sınavları 27-28 Nisan tarihlerinde iki günde tamamlanacak.

TEOG MARATONU 3 SINAVLA BAŞLIYOR

İlk 3 sınav yarın yapılacak. Öğrenciler ilk olarak saat 09.00’da Türkçe sınavına girecek. 40 dakika sürecek sınavın ardından 30 dakikalık bir mola olacak. Ardından da saat 10.10’da Matematik sınavı başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından verilen molanın sonrasında öğrenciler saat 11.20’de ilk günün son sınavına Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavına girecekler.

İkinci gün ise yine aynı saatlerde sırasıyla Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Yabancı Dil sınavları var. İki günde 6 sınavın tamamlanmasıyla bu yıl 8. sınıfların gireceği TEOG maratonu da sonlanmış olacak.

Sınavlar öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarda yapılacak. İki gün boyunca ortaokullarda ders olmayacak. TEOG sınavlarına girmeyen 5., 6. ve 7. sınıf öğrencileri de sınav günlerinde okula gelmeyecek. Ancak sınavların ertesi günü yani 29 Nisan Cuma günü hafta sonu tatili ile birleştirilmeyecek. O gün okul var.

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavları iki günde toplam 6 sınav olmak üzere yapılacak. Öğrenciler her gün 3 sınava girecek, 40’ar dakika sürecek her dersin sınavında 20’şer soru yöneltilecek. Her soru için 2 dakika süre olacak. Eğitimcilere göre soruları okuyup yanıtları bulmak için bu yeterli bir süre. Ama önemli olan acele etmemek ve süre konusunda endişeye kapılıp aşırı heyecanlanıp, paniklememek zamanı dikkatli ve programlı kullanmak. Çözemediğiniz soruya 2 dakikadan fazla zaman ayırmamalısınız. Eğer soruyu çözmek zaman alırsa yanına işaret koyarak diğer sorulara geçebilir ve test kitapçığını tamamladıktan sonra yapamadığınız bu sorulara geri dönebilirsiniz. Bu yönteme “turlama tekniği” deniliyor.

KODLAMA TAKTİĞİ OLUŞTURMAK

Öğrencilerin bazıları kodlama işlemini sınavın en sonuna bırakır bazısı da çözdüğü her sorudan sonra cevaplarını kodlar. Hangisinin doğru olduğu öğrencinin dikkat seviyesine ve alışkanlıklarına göre değişir. Deneme sınavlarında kulladığınız yöntemi sınavda da sürdürmeniz doğrudur. Ancak cevapların tümünü soruları tamamladıktan sonra cevap kâğıdına geçiriyorsanız süreyi iyi hesaplamanız gerekiyor. Ayrıca kodlama sırasında da kaydırma yapmamalısınız. Aksi halde emekleriniz boşa gider. Cevaplarınızı, zaman kalırsa soruları çözdükten sonra doğru geçiip geçirmediğinizi kontrol etmelisiniz.

SINAV ARALARINDA KONUŞMAYIN

TEOG sınavlarının en önemli özelliklerinden biri de her dersin sınavının tamamlanmasının ardından 30 dakikalık mola verilmesi. Bu sürenin sonunda ikinci ve üçüncü sınavlara girilecek. Bir sınavdan çıkıp mola verdikten sonra bir başka sınava girmek “dinlenme” açısından olumlu ama bu süreyi nasıl geçirdiğiniz önemli. Sınav aralarında arkadaşlarınızla sınav sorularını ve cevaplarınızı tartışmamalısınız. Çünkü bir soruya hatalı cevap verdiğinizi anlarsanız moralinizi bozarsınız ve bir sonraki sınavda olumsuz etkilenirsiniz. Bu yüzden molalarda sınavın zorluğu, kolaylığı ya da cevaplarınız üzerinde tartışmayın.