Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Dr. Vahdettin Ertaş, yakın tarihlerde bir ya da iki büyük halka arzın duyurulacağını söyledi.

Ertaş, Deutsche Bank'ın Turbo Varant lansmanında sermaye piyasalarına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Türkiye sermaye piyasalarının teknik alt yapılardaki iyileştirmeler ve yeni yatırım araçlarıyla küresel ölçekte adından söz ettirdiğini belirten Ertaş, "Biz artık Edirne'de Kırkpınar Meydanı'na çıktık. Uluslararası arenadayız, en az biz de rakiplerimiz kadar iyi ürünler ortaya çıkaracağız. Aksi takdirde kapalı bir ekonomi, kapalı bir sermaye piyasasıyla bir yere varamayacağımızı biliyoruz. Küresel yarışta biz de çok rahatlıkla kendimize güveni ifade ediyoruz." diye konuştu.

Ertaş, borçlanma araçları piyasasında birkaç yol kazasına rağmen önemli mesafeler kat edildiğini kaydederek, "Dört yıl önce bu ülkede özel sektör tahvili yokken bugün 800 milyar lirayı aşan bir ihraçla karşı karşıyayız. İş kazalarımız olmasa daha iyi olurdu ama bunlardan çok şey öğrendik." ifadelerini kullandı.

Özel sektör tahvil ihraçlarındaki likidite probleminin dünyanın ortak sorunu olduğunu anlatan Ertaş, "Bizim de bu konuya daha yakından eğilmemiz, çözüm önerileri üretmemiz gerekiyor. Borsanın bu konuda daha katılımcı daha aktif bir rol oynamasını istiyoruz, önerileri bekliyoruz." dedi.

"BES ile ilgili regülasyonu yapmasaydık bugün tahvil piyasamız ya hiç olmayacaktı"

Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) katılımcı sayısının 6,3 milyona ulaştığını aktaran Ertaş, sistemdeki performans sorunuyla ilgili tereddütlerin devam ettiğini söyledi. Ertaş, BES'e ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Özellikle geçen sene talihsiz bir yıldı BES için. Faizler yükseldi, endeks düştü ama bu sene de gerçekten herkes herhalde keşke BES'e yatırım yapsaydım diyor. Bunu tabi daha stabil bir hale getirmemiz gerekiyor. BES'i yapısal yönüne önümüzdeki günlerde yoğunlaşacağız.
BES örneği de hatırlatıyor ki, piyasalar etkileşim içerisinde. Muhtemelen BES ile ilgili regülasyonu yapmasaydık bugün tahvil piyasamız ya hiç olmayacaktı ya da bugünkü değerlerin çok daha gerisinde olacaktı. Dolayısıyla bir şeyleri yaptığınız zaman bu, diğerlerini de yukarı çekiyor."

"Bireysel emeklilikte otomatik katılım tasarrufu yukarı çekecek"

Türkiye'deki tasarruf oranının istenilen seviyede olmadığını hatırlatan Ertaş, bireysel emeklilikte otomatik katılım sistemi anlamına gelen Auto Enrollment uygulaması konusunda çalışmaların hızlandığını ifade etti.

Ertaş şöyle konuştu:

"Hükümetimiz tasarruf oranını yukarı çekmek için büyük bir çaba içinde. Uygulamaya konulan konut edindirme yardımı, çeyiz yardımı, çalışmaları hızla devam eden Auto Enrollment'ı önümüzdeki günlerde inşallah tasarruf oranlarını çok daha yukarı seviyelere çekecek. Auto Enrollment'ı önümüzdeki dönemde daha çok konuşacağız, çalışmalar sonlanma aşamasında. İnşallah bu yıl içerisinde hayata geçirilerek çok çok kısa bir süre içerisinde daha likit, daha derin sermaye piyasalarımız olacak."

Halka arzların Türkiye'de ve dünyada gerilediğini anlatan Ertaş, yakın tarihlerde bir ya da iki büyük halka arzın basın bültenleriyle duyurulacağını söyledi. Ertaş, "Halka arzlarda bu yıl arzu ettiğimiz noktada olmasak bile büyük halka arzların, daha kurumsal halka arzların, finansalları daha iyi olan halka arzlarla tanışırız, inşallah önümüzdeki sene de bu piyasada bugünkünden daha iyi günlere gelmiş oluruz." değerlendirmesini yaptı.