Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’nin başkan aday adaylarından iş adamı Donald Trump, ülkenin kuzeydoğusundaki 5 eyalette yapılan ön seçimlerden zaferle çıkarken, Demokrat Part’de Hillary Clinton 4 eyalette, Vermont Senatörü Bernie Sanders ise tek yerde güldü.

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde Cumhuriyetçiler ile Demokratların adaylarını belirleme süreci devam ediyor. Ön seçim sürecinde yeni bir “Süper Salı” heyecanı yaşandı. Demokrat ve Cumhuriyetçi partili seçmenler ülkenin kuzeydoğusundaki Connecticut, Delaware, Maryland, Pensilvanya ve Rhode Island eyaletlerinde sandık başına gitti.

Trump yine sildi süpürdü

Cumhuriyetçi Parti kanadında partinin önde giden adayı emlak zengini Donald Trump, tüm eyaletlerde rakiplerine üstünlük sağlayarak büyük bir zafer kazandı. Trump, kesin olmayan sonuçlara göre, oyların Connecticut’ta yüzde 58’ini, Delaware’de yüzde 61’ini, Maryland’de yüzde 55’ini, Pensilvanya’da yüzde 57’sini ve Rhode Island’da ise yüzde 64’ünü kazanarak rakiplerini geride bıraktı.

Bugünkü zaferiyle birlikte Trump, kazandığı delege sayısını 949’a yükselterek partisinin adaylığını kazanmaya daha da yaklaştı. Trump’ın partinin adayı olabilmesi için bin 237 delegeyi hanesine yazdırması gerekiyor.

Trump’ın rakipleri Teksas Senatörü Ted Cruz’un 544, Ohio Valisi John Kasich’in ise 153 delegesi bulunuyor.

Demokratlarda Sanders sadece tek eyalette kazanabildi

Demokrat Parti kanadında ise eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dört eyalette güldü.

Kamuoyu yoklamalarının işaret ettiği gibi Clinton, Connecticut, Delaware, Maryland ve Pensilvanya eyaletlerinde rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders’a üstünlük sağladı. Clinton, partililerin Connecticut’ta yüzde 51’inin, Delaware’de yüzde 60’ının, Maryland’de yüzde 63’ünün ve Pensilvanya’da ise yüzde 56’sının desteğini kazandı.

Demokratların diğer aday adayı Sanders ise sadece Rhode Island’da Clinton’a galip geldi. Sanders eyaletteki partililerin yüzde 55’inin desteğini aldı.

Clinton, bugün hanesine yazdırdığı delegelerle birlikte toplamdaki delege sayısını bin 640’a yükseltti. Demokrat Parti’ye özgü olan süper delegelerin 519’unun da desteğini arkasına alarak 2 bin 159 delegeye ulaşan Clinton'ın, partinin adaylığını kazanabilmesi için 2 bin 383’e delegeye erişmesi gerekiyor. Clinton'ın mayıs ve haziran ayında yapılacak ön seçimlerde bu hedefe rahatlıkla ulaşması bekleniyor.

Bernie Sanders ise bin 331 delegeye sahip. Sadece 39 süper delegenin desteklediği Sanders’ın bugün elde ettikleriyle toplam delege sayısı bin 370’e çıkmış oldu.

Sanders, matematiksel dezavantajına rağmen partinin kurultayının yapılacağı temmuz ayına kadar yarışı sürdüreceğini belirtiyor.

Ön seçimlere 3 Mayıs’ta Indiana eyaletinde devam edilecek.