Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ziraat Bankası Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru, Ziraat Bankasının yurtdışındaki tahvil ihracına 4 katı aşan talep geldiğini bildirdi.

Kuru, yazılı açıklamasında yurtdışı tahvil ihracına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ziraat Bankasının, çeşitlendirdiği kaynakları derinleştirmek ve ortalama vadesini uzatmak için mevduat dışı kaynak araçlarını etkin şekilde kullanmayı sürdürdüğünü belirten Kuru, "Bu kapsamda, Türkiye dışında yerleşik nitelikli yatırımcılara yönelik ölçüt Eurobond ihracımız için uluslararası sermaye piyasalarından farklı coğrafyalardaki (Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Amerika) 162 yatırımcıdan 4 katı aşan talep alınması ülkemiz ekonomisine, Türk bankacılık sektörüne ve bankamıza duyulan güvenin bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Söz konusu bu ölçüt ihracımız ve yürütmekte olduğumuz orta vadeli tahvil programı dahil olmak üzere bu yolla sağlamış olduğumuz kaynak tutarımız, yaklaşık olarak 1,5 milyar dolar dolayındadır." ifadelerini kullandı.

Bankanın tahvil ihracı dağılımında, uzun vadeli yatırım perspektifi olan yatırımcıların tercih edildiğine dikkati çeken Kuru, bu kapsamda sağlanan fonların, cari dengenin kurulması, istihdamın artırılması ve dış ticaretin geliştirilmesi çerçevesinde katkı sağlamakta olan reel sektörün ihtiyaç duyduğu proje finansman işlemlerinin fonlanmasında kullanıldığını bildirdi.

Ziraat Bankasının yurtdışındaki tahvil ihracına 4 katı aşan talep geldiğini vurgulayan Kuru, şunları kaydetti:

"Tahvil ihracına ilişkin yetkilendirilmiş olan yatırım bankaları, Barclays Bank PLC, Goldman Sachs International, Mizuho Securities USA Inc., Societe Generale ve Standart Chartered Bank'tır. İhraç edilen tahvillerin nominal tutarı 500 milyon dolar, vadesi 5 yıl, kupon faizi yüzde 4,75 ve getirisi yüzde 4,818 (MidSwap+350 baz puan) olarak belirlenmiştir. Yatırımcılardan gelen yüksek taleple ilk gösterilen faizin 25 baz puan altına düşülerek gerçekleştirilen ihraç, son dönemde bankacılık sektörümüzce benzer özellikte ihraç edilmiş en uygun maliyetli Eurobond ihracı olmuştur."


AA