Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:00'te güncellendi)

Altın, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda'nın parasal teşviği artırmaktan kaçınması ve bunun sonucu doların değer kaybetmesi ile birlikte sürpriz bir destekle bularak yükseldi. Altın böylelikle 11 haftanın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Spot altın yüzde 0.9 yükselişle ons başına 1,256.59 dolara akdar çıkarak 21 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardınan, Singapur saati ile 14:57'de 1,254. 34 dolara ulaştı. BOJ kararı öncesi, altın yüzde 0.6 aşağıda seyrediyprdu ve BOJ'un sürpriz bir şekilde teşviği artırmama kararı sonrası metal birkaç dakika içinde 10 dolardan fazla yükseldi.

Altın bu yıl, kısmen Japonya ve Avrupa'da merkez banaklarının büyümeyi başlatabilmek için teşvikleri artırması ve ayrıca, yatırımcıların ABD'de faiz artırımına ilişkin beklentilerini düşürmesinin etkisi ile yüzde 18 yükseldi. BOJ'un teşviği artırmaktan kaçınma kararı, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin yarısınından hafifçe fazlasının tahminin aksi yönünde geldi. ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yendeki ralli ile birlikte, yüzde 1 ile 17 Mart'tan bu ynana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, "BOJ'un bugünkü toplantısında teşviği artırmamasının ardından güçlenen yenden dolayı düşen dolar endeksi, altın fiyatlarında destek sağladı," dedi ve "BOJ, üç ay önce uygulamaya koyduğu negatif faiz stratejisinin etkinliğini değerlendirmek için zamana kazanmayı tercih ediyor görünüyor" şeklinde görüş belirtti.

Fed çarşamba günü gerçekleştirdiği toplantısında, beklendiği gibi, gösterge faizi değiştirmedi ve böylece, Aralık ayındaki faiz artırımının ardından, üç toplantıdır hareketsiz kaldı. Fed ayrıca faiz artırımlarının kademeli olacağını kaydeti.

Altın destekli excghange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği veriere göre, Çarşamba günü 1.6 ton artarak 1,755.6 tona ulaştı.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.5 artarak 261.95 yuana (ons başına 1,257.53 dolar) çıktı.

Spot gümüş yüzde 0.5 yükselerek ons başına 17.3580 dolara çıktı. Platin yüzde 0.4 yükselirken, palladyum fazla değişmedi.

(14:00'te güncellendi)