Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İki bölgesel Fed başkanı, gelecek ayki toplantıda, faiz artırımının masada olması gerektiğini söyledi ve bunun sonucu, ABD merkez bankasının para politikasını dördüncü ay üst üste değiştirmeyeceğine ilişkin beklentiler zayıfladı.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ve San Francisco Fed Başkanı John Williams,, her ikisi birden,Salı günü yaptıkları konuşmalarda, ABD ekonomisinin, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 14-15 Haziran'da yapacağı toplantıda, faiz artırımı kararı almasını garanti edebileceğini belirtti. Yatırımcılar, vadeli kontratlardaki fiyatlamaya göre, bu toplantıda faiz artırımı olasılığını yüzde 12 olarak görüyor.

Lockhart, Amelia Island, Florida'da Atlanta Fed'in düzenlediği finans piyasaları konferansında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, gelecek ayki toplantıda faiz artırımı olasılığının düşük olduğuna ilişkin bir soruya karşılık, "Faiz artırımının gerçek bir seçenek olduğuna ilişkin daha fazla olasılık görüyorum" dedi. Lockhart, "Komite katılımcılarının ve üyelerinin iletişiminin, Haziran ortasındaki toplantıya kadar, piyasaları en azından gerçekçi bir olasılıklar setine hazırlaması gerek" şeklinde konuştu.

Fed yetkililer, geçen haftaki toplantıda, gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 0.25 - yüzde 0.50 aralığında bıraktı. Bu karrın ardından yapılan açıklamada, "küresel ekonomik ve finansal gelişmeler risk oluşturmaya devam ediyor" söylemine yer verilmedi ve bunun yerine, yetkililer dünyadaki durumu "yakından izleyecek" denildi.

FOMC'ta bu yıl oy hakkı bulunmayan Lockharet, "Finans piyasaları ve politika yapıcıların makul bir şekilde aynı hizada olmaları arzu edilen bir durum," dedi ve "Piyasaları şaşırtarak çok fazla volatiliteye neden olmanın yapıcı bir durum olduğunu düşünmüyrum" şeklinde konuştu.

Mart ayında sunulan çeyrek dönem tahminlerinde, FOMC üyelerinin medyan projeksiyonu, 2016 yılında iki adet 25'er baz puanlık faiz artırımını işaret ediyor. Aralık ayndaki toplantıda, bu sayı dörttü. Bunun aksine, federal fon faizi (Fed'in gösterge faizi) vadeli kontratları fiyatları, bu yıl yalnızca bir faiz artırımını işaret ediyor. Fed yetkilileri, Haziran ayında, bu tahminlerin grafik üzerindeki noktalar ile gösterilmesinden dolayı noktasal grafik olarak adlandırılan faiz artırımlarının uygun hızı için projeksyonlarını güncelleyecek.

"Açıkça Mümkün"

Lockhart, daha fazla veri görene kadar, Haziran ayında faiz artırımına karşı olmayacağını söyledi ve bu yıl iki faiz artırımının "açık bir şekilde mümkün" olduğunu sözlerine ekledi.

FEd Başkanı Janet Yellen'ın eski araştıırma şefi olan Williams, ekonominin trendini koruduğu sürece, gelecek ayki toplantıda faiz artırımını destekleyeceğini söyledi.

Williams, Bloomberg Radio'da Katleen Hays'e yaptığı değerlendirmede, "Benim görüşüme göre, evet, hakkında konuştuğumuz her şey dikkate alındığında, bir sonraki adımın bu (faiz artırımı) olması uygun olaak," dedi ve "Ancak biliyorsunuz, Haziran'a kadar çok şey olabilir." şeklinde konuştu. Williams'ın da bu yıl oy hakkı bulunmuyor.

ABD ekonomisi ilk çeyrekte, güçlü dolar ve yurtdışında zayıf büyümenin ABD ihracatına olan talebi düşürmesinin etkisiyle yavaşladı. Williams, büyümenin bu yıl yüzde 2 civarında olmasını beklediğini, ancak yatırımcıların yanlış gidebilecek şeyler üzerinde durdurğunu sözlerine ekledi.

Williams, "Bu fiyatlara yansıdı, olumsuz bir senaryo olasılığı, yatırımcıların aklında daha fazla ağırlığa sahip gibi görünüyor," dedi ve "Benim görüşüm, yani bu yılın kalan kısmında kademeli faiz artırımına gidilmesi, baz senaryoyu izlememize bağlı, yani verilerin gelmeye devam etmesi ve ABD ekonomisinin iyi yolda olduğunu göstermeye devam etmesi" değerlendirmesinde bulundu.