Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10.35'te güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD'de resmi petol stok verisi öncesi, özel sektörün açıkladığı stok verisinin artış göstermesi ve bunun sonucu aşırı arz durumunun daha da derinleşmesi ile birlikte, varil başına 44 doların altında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki üç seansta yüzde 5.2 düştükten sonra, fazla değişmedi. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün Salı günü açıkladığı verilere göre, ABD petrol stokları geçen hafta 1.3 milyon varil arttı. Çarşamba günü açıklanacak resmi petrol stok verisinin ise 750,000 varil artış göstermesi bekleniyor. Enerji danışmanlık şirketi IPD Latin America'ya göre, Venezuela'nın petrol üretimi ilk çeyrekte tüm bölgelerde 2008'den bu yana ilk kez düştü.

Petrol bu yılın başında 2003'ten bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'de üretimin düşmesi ile birlikte küresel arz fazlasının azalacağı beklentisi ile sıçrama yaptı. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretimi geçen ay, İran ve Irak'taki artışların desteği ile yükseldi.

Melbourne'de IG Ltd. analisti Angus Nicholson, "Batı Teksas petrolü (WTI) 45 doalrın üzerinde işlem görüyordu, ancak mevcut arz-talep dinamikleri gerçekten bu hareketi desteklemiyordu," dedi ve "Petrol kendi önünde gidiyor gibi görünüyor. İran'ın piyasaya sağlayabileceği yeni arzın miktarı beklenenin oldukça üzerinde. Bu gerçekten petrol fiyatı üzerinde ağırlık oluşturmaya başlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 13 sent yükselerek, Londra saati ile 08.01'de varil başına 43.78 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 1.13 dolar düşüşle 43.65 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 36 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 6 sent yükselerek varil başına 45.03 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 86 sent ya da yüzde 1.9 düşerek 44.97 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 48 sent primli işlem gördü.

(10.35'te güncellendi)