Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(24:00'da güncellendi) 

Tüm dünyada hisse senetleri, bir Fed yetkilisinin, yatırımcıların ABD'de faiz artırımlarının beklemede tutulacağı inancında çok rahat olduğu yolundaki endişeyi dile getirmesi sonrası değer kaybederken, gelişen piyasa para birimleri, bir ayın en düşük seviyesine indi.

ABD hisse senetleri, küresel büyümenin cansız kalmaya devam edeceği endilşelerinin, Avrupa'dan gelişen ülkelere, hisse senetlerini aşağı çekmesiyle birlikte, üç haftanın düşüğüne geriledi. Petrol varil başına 44 dolar yakınından işlem görürken, dolar yaklaşık bir yılın dibini gördükten sonra kazancını ikinci güne taşıdı.

S&P 500 Endeksi, hisseleri Şubat ayının düşüğünden yukarı çeken rallinin durmasıyla sanayi hisse senetlerindeki yüzde 1'den fazla kayıpla, son beş günde dördüncü defa düştü. Gelişen piyasa hisse senetleri sert düştü ve dolar faiz oranı artırımının Haziran'da olabileceğine dair beklentilerle yukarı tırmandı. Petrol, ABD petrol stoklarının geçtiğimiz hafta yükseldiğini gösteren veri sonrası, gün sonuna doğru yükselerek kayıplarını sildi.

Küresel hisse senetlerindeki ralli, Avrupa'dan Amerika'ya kadar verilerin ekonomik büyümenin yavaşladığına dair endişeleri dindirememesi ve şirket karlarının daralmasıyla, iki haftadır bocalıyor. Aynı zamanda, Fed yetkililerinin yorumları, Cuma günkü istihdam verisi öncesi, ekonomik verilerin dünyanın en büyük ekonomisinin durumu üzerine karışık bir tablo göstermesine rağmen faiz artırımı beklentilerini yükseltti.

Florham Park, New Jersey'de Stifel, Nicolaus & Co. para yöneteicisi Chad Morganlander, "Bugünkü veriler oldukça karışıktı. Piyasanın, yatırımcıların olumlu işaret aramasıyla, aşağı yönde sapmayla, biraz volatilite göreceğini bekliyoruz.

Bugünkü ABD verileri, hizmet sektörü şirketlerinin geçtiğimiz ay dört ayın en yüksek hızında büyüdüğünü ve istihdam artışının beklentilerden az olduğunu gösterdi. Markit Economics haberine göre, Avrupa Merkez Bankası'nın politikasının euro bölgesindeki ekonomilerin büyümesine yardım ettiğini ancak büyüme hızı "yavaş" ve enflasyonun çok düşük kalmaya devam etti.

-Hisse senetleri

Standard & Poor's 500 Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.6 geriledi. ABD endeksi son seansta karışık gelen şirket karlarıyla düşmüştü.

Tesla Motors Inc., Priceline Group Inc., ve Kraft Heinz Co.'nun da dahil olduğu şirketler çeyreklik bilançolarını bugün açıklayacak. Yatırımcılar, Donald Trump'ın en büyük rakibi Ted Cruz'un yarıştan çekilmesinin ardından Cumhuriyetçilerin muhtemel başkan adayı haline gelmesiyle birlikte, ABD başkanlık yarışını da yakından takip ediyor.

Bankacılık hisse senetleri ikinci günde de en büyük kayıpları gerçekleştiren hisseler arasında olurken, Şubat'taki sıçrayışın en güçlü grubu enerji ve hammadde üreticileri düşüşünü üçüncü seansta da devam ettirdi. Priceline Group Inc., yöneticilerinin küresel ekonomideki kırılganlığa kısmen atıfta bulunmasıyla birlikte, tahminlerden düşük kar açıklamasının ardından sert düştü. Yatırımcılar kamu hizmetleri, tüketici ürünleri ve telefon şirketlerinin yükselmesiyle son zamanlardaki defansif hisse senedi tercihiyle kaldı.

 

Stoxx Europe 600 Endeksi, bütün sektör gruplarınn düşmesiyle, yüzde 1.2 aşağıda kapattı. Dünyanın en büyük bira üreticisi Anheuser-Busch InBev NV, satış ve kar büyümesinin tahminleri tutmamasının üzerine yüzde 1.9 düştü. BHP Billiton Ltd., Brezilya'da ölümlere ve ciddi çevresel hasarlara yol açan baraj çökmesi sonrası 44 milyar dolarlık davada adının geçmesiyle sert düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.2 düşerek bir ayın en düşüğüne geriledi. Hong Kong Hang Seng China Enterprises Endeksi, yüzde 0.6 düşerek kayıplarını üçüncü güne taşırken, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1'den az düştü.

-Para Birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.5 yükseldi. Dolar yen karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 106.91'e geldi ve euro karşısında ise hafif değişerek 1.1492 seviyesine geldi.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, yenin dolar karşısında 18 ayın zirveyi çıktığı vakit, hükümetin spekülatif Döviz işlemlerini takip ettiğini ve gerektiğinide buna cevap vereceğini söyledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi, yüzde 0.9 düşerek, kayıplarını üçüncü güne taşıdı ve 8 Nisan'ın en düşüğüne geriledi. Rus rublesi, Güney Afrika randı ve Malezya ringgiti, en az yüzde 1.5 değer kaybederek, 24 para birimi içersinde dolar karşısında en fazla zayıflayan para birimleri oldu.

-Emtia

Petrol, ABD'de petrol stok verisinin stokların 2.78 milyon varil yükseldiğini göstermesi sonrası, kazançlarını azalttı. Veri öncesi yapılan analist anketinde stokların 750,000 varil yükseleceği tahmin ediliyordu. Batı Teksas petrolü, veri sonrası 13 sent yükselerek 43.78 dolara geldi.

Altın, dolardaki sıçramanın metalin alternatif yatırım görünümünü gölgelemesiyle, kayıplarını üçüncü güne taşıdı. Külçe altın yüzde 0.6 düşerek ons başına 1,279.23 dolara geriledi.

-Tahviller

ABD devlet tahvilleri, gün içinde dalgalandıktan sonra yükseldi. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri 3 baz puan düşerek yüzde 1.77'ye geriledi. Hazine tahvilleri, yatırımcıların Fed'in sıkılaştırma politikası tahminlerinden dönmesiyle bu yıl yüzde 3.2 geriledi.

Almanya devlet tahvilleri hafif değişirken, 10 yıl vadeli faizleri yüzde 0.20'ye geldi.

(24:00'da güncellendi)