Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar göstergesi, iki Fed yetkilisinin faiz artırımının Haziran ayında gözden geçirilebileceğini belirtmesi ardından bir yılın en düşük seviyesinden sıçrayarak yükseldi.

Dolar, Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart'ın Haziran ayında faiz artırımına gidilmesi ihtimali için “gerçek bir seçenek” ifadesini kullanması ve San Francisco Fed Başkanı John Williams'ın ABD ekonomisinin rayında olması nedeniyle gelecek toplantıda artırımı destekleyeceğini belirtmesiyle birlikte, en fazla işlem gördüğü 16 para karşısında Pazartesi günkü kapanışın ardından tırmandı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın da aralarında bulunduğu yetkililerin bu hafta konuşması bekleniyor. Yen, Japonya parasının dolar karşısında 18 ayın zirvesine yükselişinin ani olduğu spekülasyonu ile düşüş kaydetti.

Sydney'de Westpac Banking Corp. Döviz ve emtia strateji birimi küresel yöneticisi Robert Rennie, “Piyasa ABD Doları'na karşı fazla olumsuz. Bu hafta Fed konuşması bir miktar fazla şahin tarafa kayabilir ki bu, Şubat'tan Nisan 2017'ye kayan faiz artırımına yönelik piyasa beklentisiyle tutarlı olmaz” dedi.

ABD Doları'nın 10 önemli para karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Singapur saatiyle 12:09'da yüzde 0.2 yükseldi. Gösterge Salı günü görülen bir yılın düşüğünden yüzde 1.5 yukarıya geldi. Dolar, yen karşısında yüzde 0.6 yükselerek 107.23 seviyesinden işlem gördü. ABD parası, euro karşısında yüzde 0.1 artarak 1.1484 seviyesinden alıcı buldu.