Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu ay görevi bırakacağı ve bunun sonucu üşlkenin yeniden geçen yıl yatırımcıların çıkışına neden olan siyasi kargaşanın meydana gelebileceği endişeleri ile sert düştü.

TL Çarşamba günü yüzde 3.9 ile 2008'den bu yana en güçlü günlük kaybını yaşadı. Dolar/TL dünkü siyasi kargaşa sonucu 2.97 seviyesinin üstünü gördü. iShare MSCI Turkey ETF yüzde 8.2 ile son 3 yılın en hızlı düşüşünü yaptı. Davutoğlu'nın başında olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, 15 gün içinde, Ahmet Davutoğlu'nun aday olmadığı kongreye gidecek.

TL dolar karşısına AK Parti'nin 15 gün içinde kongreye gideceği ve Davutoğlu'nın aday olmayacağı haberleri ile, yüzde 3.3 değer kaybderek, TSİ 22.22'de 2.9469 seviyesine geldi.

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan ile güç mücadelesine girmiş ve bunun sonucu, siyasi kilitlenme ya da Davutoğlu'nun istifası ile sonuçlanabilecek bir siyasi soruna ilişkin endişeler artmıştı. İki lider Çarşamba akşamı bir araya geldi ve bu toplantı sonrası resmi bir açıklama yapılmadı.

New York'ta TD Securities kıdemli gelişen piyasalar stratejisti Sacha Tihanyi, "Bu oldukça seyrek görülen bir durum," dedi ve "Son yıllarda daha kötüye giden zayıf yönetişim trendlerini işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 17 baz puan yükselerek yüzde 9.63'e çıktı. ve bu haftaki yükselişini 39 baz puana çıkardı. Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi yüzde 2.1 düştü ve son dört gündeki düşüşü yüzde 7.1'e çıktı. Böylelikle endeks son 4 ayın en uzun düşüş dönemini gerçekleştirdi.

-Bloomberg News-