Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki gerginliğin etkisiyle Çarşamba gününü yüzde 2'nin üzrinde kayıpla 80,000 puanın altında kapatan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi, Perşembe gününe yüzde 2.1 azalarak yaklaşık 77,700 seviyesinden başladı.

Siyasi krizin olumsuz etkilediği yurtiçi piyasalarda Borsa İstanbul Endeksi bu haftaki düşüşünü hızlandırarak kayıplarını artırırken, uluslararası piyasalarda yükselen dolar siyasi krizin etkisiyle TL karşısındaki hareketini hızlandırdı. Dolar/TL Çarşamba günü 2.97 seviyesinin üzerine tırmanmasının ardından Perşembe günü 2.90 üzerindeki seyrini devam ettiriyor.

AK Parti'de teşkilatlara atama yetkisinin merkez karar ve yönetim kuruluna (MKYK) devredilmesi ardından Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Çarşamba günü baş başa görüştü. Siyasi liderlerin bir araya geldiği görüşme sonrası AK Parti'yi Mayıs ayında olağanüstü kongreye götürme kararı çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Mayıs ayında gerçekleştirilecek kongrede aday olmaması ve ilgili açıklamanın Perşembe günü 11:00'deki toplantının ardından yapılması bekleniyor. Söz konusu haberin yurt içi piyasadaki olumsuz etkileri sürmeye devam ediyor.

Bloomberg'den alınan verilere göre BIST 100 Endeksi, bu hafta başından Perşembe günü TSİ 10:10'a kadar yüzde 8.84 değer kaybetti.

Yılbaşından bu yana yüzde 8 artıda seyreden gösterge endeks, bankacılık hisseleri öncülüğünde 8 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Borsa İstanbul Bankacılık Endeksi'nin bu haftaki kayıpları yüzde 9'u aştı. BIST 100 Endeksi, TSİ 10:34'te yüzde 1.75 azalarak 78,000 seviyesinde tutunmaya çalışıyor.

TEB Yatırım'dan Özgür Kadayıfçı, politik belirsizliklerin yurtiçi piyasalar üzerindeki baskısının hemen kalkmayacağı tahmininde bulundu. Kadayıfçı, "Bu gelişmeler önümüzdeki dönem için bir erken seçim riskini de ortaya çıkarabilir. Bunun da bir negatif fiyatlama sürecinin olduğu görülebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye 5 yıllık tahvillerin CDS'i 265.7'ye yükselerek yaklaşık bir ayın zirvesine tırmandı.