Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

MHP'liler, olağanüstü kurultayın yapılacağı ilan edilen salonun önünde toplandı. Genel başkan adayları Sinan Oğan, Meral Akşener, Koray Aydın ve Ümit Özdağ alana aynı araçla geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, parti Genel Merkezi'nde partililerle bir toplantı yapıyor. Delegelerin toplandığı alanda hazırlanan hazirun defterinde 950 imza toplandı. İmzaların ardından delegeler dağılmaya başladı. 

Genel Başkan adayı Sinan Oğan alandan HABERTÜRK TV'ye yaptığı açıklamada, "Ülkücüler geldiler, iradelerini ortaya koydular. Bundan sonra yapılacak olan barikatlar kalkmazsa alanı terk etmek ve Yargıtay'ın kararı beklemek. Bize resmi evrak sunamadılar. Bir maddeden bu kadar korkuyorlarsa, genel başkanlık seçimlerinden nasıl korktukları ortadadır" dedi. MHP'liler ilerleyen saatlerde dağılmaya başladı. 

Toplanma alanından ayrıldıktan sonra HABERTÜRK TV Ankara Bürosu'na gelen MHP Genel Başkan adayı Koray Aydın, "Bana gelen imza sayısı 891'di. Buna sosyal taban olarak baktığımızda kongre yapılması isteyenler dev bir çoğunluğa oluştu. Yargıtay mayıs ayında neticeleneceğini ilan etti. Yargıtay'ın dosya üzerinden kısa bir incelemesiyle karar verebileceğini düşünüyorum. Yargıtay görevini yapmadı, yapsaydı bu görüntüler oluşmazdı. Kararın çıkması durumunda kongrenin haziran ayı içinde toplanabileceğini düşünüyorum" dedi.

MHP'de kurultay isteyen muhalifler Anadolu Oteli'nin önünde toplandı. Polisin aldığı geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. Otele 1,5 kilometre uzaklıkta kurulan barikatlarla geçişler engellendi. Ülkücüler "Bahçeli istifa" sloganlarıyla giriş yapılacak yerde bekledi.

MHP'li Oğan, Akşener, Aydın ve Özdağ sabah saatlerinde bir araya geldikleri Sinan Oğan'ın Öveçler'deki ofisinden, kurultayın yapılması öngörülen Büyük Anadolu Oteli'ne, MHP Kurucu Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş'in kızı Çağrı Türkeş de aynı araçla geldi. Araçtan inen adaylar seçim otobüsüne bindi. Daha sonra adaylar emniyet güçleriyle görüşmek için barikatların önüne gitti. 

HAZİRUN DEFTERİ OLUŞTURULDU

Barikatların önünde ne kadar delege toplandığını belirlemek için noter huzurunda imza toplandı. Olağanüstü kurultayın düzenlenebilmesi için toplam delegelerin yarısının bir fazlası olan 621 imza vermesi yeterli.

Muhalifler olağanüstü kurultay için imza topladıklarını ilan etti. Muhalifler kurultay için 950 imza toplandığını söyledi. Adayların ve delegelerin toplandığı alandaki seçim otobüsünden yapılan açıklamada "Salt çoğunluğa ulaştık alandan ayrılmıyoruz" denildi.

MHP'li muhalifler 543 imzayla olağanüstü kurultay talebinde bulunmuştu. Genel Başkan adayı Meral Akşener, geçtiğimiz günlerde "İmza vermeye delegeler de bizimle birlikte" ifadelerini kullanmıştı.

ORTAK BİLDİRİ: MHP SAHİPSİZ DEĞİLDİR

Muhaliflere destek veren Yusuf Halaçoğlu da partililere megafonla seslendi. Muhafilflerin bildirisini okuyan Halaçoğlu, "Hiç kimse boşuna heveslenmesin, avuçlarını ovuşturmasın. MHP sahipsiz değildir. Son sözü genel başkanlar değil, kurultaylar söyler" dedi.

Halaçoğlu'nun okuduğu bildiride "Tanık olduğumuz sürece genel merkezin talebiyle, AKP'nin kolluk kuvvetleri kurultay yapmamızı engellemektedir. Kurultay kolluk gücüyle engellenmektedir. Türk demokrasisi ve hukuk sarsılmıştır. Hukukun üstünlüğü çiğnenmiş adalet duygusu yaralanmıştır. Hükümet yargıya darbe yapmıştır. Anayasa ve hukuk düzeni askıya alınmıştır. Hiç kimse boşuna beklemesin, avuçlarını ovuşturmasın. Son sözü genel başkanlar değil kurultay söyler" ifadeleri yer aldı.

ÜMİT ÖZDAĞ BARİKATLARIN ÜZERİNDE

MHP Genel Başkan adayı Ümit Özdağ, barikatların üzerine çıktı. Delegelere çağrı yapan Özdağ, kalabalığı sükunete davet etti. Delegelerde, adayların açıklama yapabilmesi için alan açmalarını istedi. Özdağ "Kongre yapmak, tüzük değiştirmek istiyoruz. Biz sonuçta bu kongreyi yapacağız" diye konuştu.

KORAY AYDIN: KONGRE HAZİRANDA

MHP Genel Başkan adaylarından Koray Aydın noter çağırarak durumu tespit ettirdiklerini belirterek, "Mayıs ayında açıklanacağı söylenen Yargıtay kararını bekliyoruz, haziranda kurultayımızı yapacağız" dedi. Aydın, "Bir ülkücü olarak buradaki durumu görünce ağlamak istiyorum" sözleriyle alınan güvenlik önlemlerini eleştirdi.

HABERTÜRK TV'YE KONUŞTU: KONGRE İÇİN DEV BİR ÇOĞUNLUK OLUŞTU

MHP Genel Başkan adayı Koray Aydın, "Bana gelen imza sayısı 891'di. Buna sosyal taban olarak baktığımızda kongre yapılması isteyenler dev bir çoğunluğa oluştu. Yargıtay mayıs ayında neticeleneceğini ilan etti. Yargıtay'ın dosya üzerinden kısa bir incelemesiyle karar verebileceğini düşünüyorum. Yargıtay görevini yapmadı, yapsaydı bu görüntüler oluşmazdı. Kararın çıkması durumunda kongrenin haziran ayı içinde toplanabileceğini düşünüyorum" dedi.

Koray Aydın HABERTÜRK TV'ye konuştu. Aydın şunları söyledi:

"Türk siyasi hayatında pek alışılagelmiş hareketlerden değil. Aslında demokratik temayüllerin oluşması bakımından bu tür olayların çatışmasız bir zeminde sürdürülmesi demokrasimizin geleceği için önemli kazanımlardır diye düşünüyorum. MHP delegasyonunun masum bir talebi var. Olağanüstü kongre istiyor. Bu bir hak mıdır, haktır. Bu kanunun verdiği bir haktır. Kanun verdiği hakkı kullanan insanlara bir şey diyemezsiniz. 'Kongre yapmayacağım' demek demokratik bir olay değildir.

Bizim karşı karşıya kaldığımız durum bu işin yargı yoluyla çözülmesi dışında başka yol kalmamıştır. Yargı diyince insanlar gülümsemeyle bakıyor. Hangi yargı? Türkiye'de adaletin başındaki isim Türkiye'deki en güvenilmez kişilerden. Bugün demokratik olan bu kongrenin yapılması gerekendi. Adalet Bakanı'nın telefonu devreye girdi, icra müdürü herkesin ortasında 'Başüstüne' dedi, verilen talimatı yaptı. Türkiye'nin gündemini elbet işgal edecek. Bu halkla bütünleşti. Her partiye oy veren insanların ortak meselesi haline geldi. Bunların yaşanmaması gerekir. Ancak bunların yerli yerine oturması için, katkı vereceğine inanıyorum. Bugün demokrasi kahramanı olarak gördüğüm MHP delegasyonunun örnek bir davranış sergilediğine inanıyorum. 

Bana gelen imza sayısı 891'di. Buna sosyal taban olarak baktığımızda kongre yapılması isteyenler dev bir çoğunluğa oluştu. Yargıtay mayıs ayında neticeleneceğini ilan etti. Yargıtay'ın dosya üzerinden kısa bir incelemesiyle karar verebileceğini düşünüyorum. Yargıtay görevini yapmadı, yapsaydı bu görüntüler oluşmazdı. Kararın çıkması durumunda kongrenin haziran ayı içinde toplanabileceğini düşünüyorum. Yargıtay son karar merci. Sonra başvurabileceğiniz başka bir yer yok. Ben öyle bir ihtimalin olmadığına inanıyorum. Yargıtay'ın hareket alanının geniş olduğunu düşünmüyorum. Olumlu karar çıkacağını düşünüyorum."

SİNAN OĞAN: RESMİ BELGE BEKLİYORUZ

MHP Genel Başkan adayı Sinan Oğan, "25. İcra Müdürü'nü buraya davet ettik. Sözlü değil resmi bir belge talep ediyoruz. Yazılı bir açıklama yapılana, resmi bir belge ibraz edilene kadar ayrılmayacağız" dedi. 

HABERTÜRK TV'YE KONUŞTU: YARGITAY KARARI BEKLENMELİ

Sinan Oğan HABERTÜRK TV'ye yaptığı açıklamada toplanan delegelere dağılması yönünde çağrı yaparak, artık Yargıtay kararının beklenmesi gerektiğini söyledi. 

Oğan şunları söyledi:

"Dün yaptığımız, otel kayıtlarında sayılar 800'ü aşmıştı. Biz burada ülkücü iradeyi göstermeye geldik. Ortak basın açıklaması yapılacak. Ördükleri Çin Seddi kaldırılırsa kurultayımızı yapacağız. Kaldırılmazsa güvenlik güçleriyle karşı karşıya gelmeyeceğiz. Ülkücüler geldiler, iradelerini ortaya koydular. Bundan sonra yapılacak olan barikatlar kalkmazsa alanı terk etmek ve Yargıtay'ın kararı beklemek. Bize resmi evrak sunamadılar. Bir maddeden bu kadar korkuyorlarsa, genel başkanlık seçimlerinden nasıl korktukları ortadadır.

Bu daha 'gelmeyin' dediklerimize rağmen bu kadar. Bu gelmesi beklenen kalabalığın yarısı. 'Biz değişim istiyoruz' demek için geldiler. Genel Merkez bu iradeyi görsün. Bu barikat kanunsuz şekilde kurulmuştur. Kanuni sorumlulukları vardır. Biz bu barikatı kuranlardan, talimatı verenlerden hesabını soracağız. 

Buradaki kalabalığın dağılması ve Yargıtay kararı beklenmesi gerekir. Ülkücülerin arasında provokatörler girebilir, istenmeyen olaylar yaşanabilir. Biz kimseye boyun eğmeden kurultayımızı yapacağız. Biz haklıyız ve güçlüyüz. Bunu bildiğimiz için buradan ayrılacağız."

MERAL AKŞENER: BENİ BURADAN AYIRAMAZLAR

MHP Genel Başkan Adayı Meral Akşener, "Bizim muhatabımız öncelikle İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve varsa Başbakandır. Ne kongreymiş kardeşim. Bir Başbakan değişti, bir iktidar yıkıldı, Cumhurbaşkanı 1 saatte Başbakan değiştirdi ve 2 saatte AKP Genel Kurul Kararı aldı" dedi.

MHP Genel Başkan Adayları Meral Akşener, Sinan Ogan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, kurultayın yapılacağı Büyük Anadolu Otel'in önüne geldi. Kurultayın yapılacağı otelin önü TOMA ve bariyerler ile kesildi. Burada açıklama yapan Akşener şunları söyledi:

"Hukuki olarak burada bulunmanın en azından bu arkadaşlarımız açısından onların hukuki olarak suç işlemesinin önüne geçen Valinin ve İçişleri Bakanı'nın sorumluluk alarak imzaladığı talimat metnini görmek durumundayız. Aksi olduğu takdirde parmaklarımı demir korkulukların arasından çıkarmayacağım. Onların siyasi sorumlusu İçişleri Bakanıdır. Arkadaşlarımla ilgili bir sorunum yok. Adalet Bakanlığının Genel Müdür Yardımcısı bir hakim hukuksuz bir evraka imza atabiliyor. Ben Pazartesi günü Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ankara Valisini, Ankara Emniyet Müdürüne ve o Genel Müdür Yardımcısı hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Bizim muhatabımız öncelikle İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve varsa Başbakandır. Ne kongreymiş kardeşim. Bir Başbakan değişti, bir iktidar yıkıldı, Cumhurbaşkanı 1 saatte Başbakan değiştirdi ve 2 saatte AKP Genel Kurul Kararı aldı."

ÜLKÜCÜLER DAĞILMAYA BAŞLADI

Kongrenin yapılması planlanan otelin önünde toplanan ülkücüler dağılmaya başladı. Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ kurultay alanından ayrılırken, Meral Akşener'in de kısa süre sonra ayrılması bekleniyor. 

GERGİNLİKLER YAŞANDI

Genel başkan adaylarının geldiği noktada toplanan partililer arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. Partililer arasında çıkan kavgalar kameralara yansıdı.

HAVAALANI YOLU KAPANDI

Esenboğa Havaalanı yolu üzerinde bulunan Anadolu Oteli önünde toplanan MHP'liler nedeniyle yol trafiğe kapandı. Yaklaşık 4 kilometrelik konvoy oluştu. Havaalanına gitmek isteyen yolcular yürüyerek ilerlemeye çalışıyor. 

ALPARSLAN TÜRKEŞ'İN MEZARINA ZİYARET

MHP'de olağanüstü kurultay tartışmaları sürerken Ülkü Ocakları mensubu yaklaşık 200 kişi, MHP Kurucu Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş'in kabri başında bir araya geldi.

Ülkü Ocakları teşkilatlarından gelen yaklaşık 200 kişilik grup, Türkeş'in kabri başında dualar okudu. Grubun daha sonra kabrin girişini araçlarla kapattığı görüldü.

Polis ekipleri, Bahçelievler kavşağından itibaren Türkeş'in kabrinin çevresi ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne giden yollarda yoğun güvenlik önlemi aldı. (AA)

Habertürk