Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:15'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, Amerikan işverenlerin Mayıs ayında yaklaşık altı yılın en az istihdam artışını gerçekleştirmesinin ve buna bağlı olarak ABD'de faizin bir süre daha düşük kalacağı spekülasyonunun güçlenmesinin ardından, dolar ile birlikte düşerken, ABD Hazine tahvilleri ve altın ralli yaptı.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin tekleyebileceği endişesinin artması ve buna bağlı olarak Fed'in faiz artışının gecikebileceği beklentisinin finans hisselerine satış getirmesi ile birlikte, yedi ayın en yüksek seviyesinden geri çekildi. Dolar euro karşısında altı ayda en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, iki yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi yüzde 0.77 düşerken 10 yıllık faizler 10 baz puanlık düşüşle yüzde 1.7 oldu. Zayıf dolar gelişen piyasa varlıkları ve emtiada ralliyi tetikledi ve altın 11 haftanın en hızlı yükselişini yaptı.

Kopenhag'da Danske Bank A/S baş analisti Allan von Mehren, "Bu veri oldukça hayalkırıklığı yarattı ve bu yaz Fed'in faiz artırımı için beklentilerini yükselten piyasalar için belirsizlik yarattı," dedi ve "Bu veri, insanların istihdam piyasasının gerçek gücünü sorgulamasına neden oldu. Şüphesiz, yatırımcılar Fed'in bize bunun bir defalığıan bir rakam olduğunu ve endişe duyulmaması gerektiğini söylemesini isteyecek. Gerçekten berbat bir zamanlama, zira piyasalar güven geri dönüyordu" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de istihdamda geçen ay meydana gelen 38,000'lik artış, Bloomberg'in anketine gelen tahminlerin en kötümserinin de altında gerçekleşti ve bu durum, S&P 500 Endeksi'nin tüm zamanların en yüksek seviyesinin yüzde 1.2 uzağına yükselmesine neden olan kazançları üzerine soğuk su serpti. İstihdamdaki artışın azalması, şirket karlarının aşağı yönde hareket ettiği ve küresel piyasaların zayıf kaldığı bir dönemde, ekonomik büyümede daha güçlü bir çıkış ihtimalini azalttı. Fed'in Temmuz ayında faiz artırımına gitme olasılığı, bir gün önceki seviyesi olan yüzde 55'ten yüzde 29'a düştü.

S&P 500 Endeksi New York saati ile 16:00'da yüzde 0.2 düşüşle 2,100,38 seviyesine geriledi. Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 0.9 düşerek haftalık gerilemesini yüzde 2.4'e genişletti.

(23:15'te güncellendi)