Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Yatırım Kulübü'nde büyüme verisini değerlendiren Piri Reis Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaya Ardıç rakamın hala potansiyelin biraz altında olduğunu belirtti.

Sanayi üretimi ve GSYH arasındaki sıkı korelasyonu hatırlatan Ardıç "%4.8'lik büyümenin, potansiyel büyüme oranımız %4.9-5'in hala biraz altında olduğu ve bunun sadece ilk çeyrek rakamı olduğu unutulmamalı. Çünkü Nisan ve Mayıs verilerinde sanayi üretiminde düşüş gözlendi" değerlendirmesini yaptı.

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat da büyüme verisinin güçlü olduğunu ancak 2. çeyrekte daha farklı bir senaryonun gündeme gelebileceğini kaydetti. Yurtiçi tüketimde ciddi artış olduğunu belirten Murat, "%4.4'lük büyüme beklentisinin nedenlerinden biri sanayi sektörünün ilk çeyrekteki ciddi performansıydı. Geçen yılın ilk çeyreğinde net ihracatın katkısı negatifti. Sanayi sektörünün katkısı da negatifti, oradan gelen bir baz etkisi de var. Ama genel olarak ilk çeyreğe baktığımızda yine tüketim odaklı, kamu harcamalarının arttığı bir büyüme görüyoruz.

Veri son derece güçlü veri olarak önümüzde çıkıyor, ancak 2. çeyrekten itibaren farklı bir senaryo konuşabiliriz. 2. çeyrekte tüketimin ve ihracatın ne şekilde devam edeceği konusunda başka bir hikayeye sahip olacağız" diye konuştu.



TSKB Başekonomisti Gündüz Fındıkçıoğlu ise büyümeyi kamunun sürüklediğini belirterek bu yıl büyümenin iç talebe dayalı olacağını söyledi.

TÜİK, yılın ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.8 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.