Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu hafta ABD ve Japonya Merkez Bankası'nın açıklayacağı kararlar öncesinde İngiltere'nin AB'den çıkacağına dair endişeler Borsalarda düşüşe neden oluyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi teknoloji ve sanayi şirketleriyle düştü. Ham petrol fiyatlarındaki düşüş emtia üreticilerini olumsuz etkilerken Malezya para birimi ringit 2 haftanın en düşük seviyesine indi. Yuan 2 aydaki en büyük kaybına ilerledi.

Gelişen ülke varlıkları kötü gelen ABD istihdam verisi ve faiz artış beklentisinin ötelenmesiyle son 3 haftada yükselmişti. Ancak  İngiltere'nin AB'de kalacağına dair iyimserliğin azalması piyasalarda düşüşü tetikledi.

Bangkok'taki Tisco Financial Group'ta üst düzey yatırım stratejisti olan Komsorn Prakobphol "İngiltere'deki referandum önümüzdeki günlerde küresel finans piyasalarında çok fazla baskı oluşturacak. Düşen petrol fiyatları enerji ihracatçısı ve emtia üreticisi ülkeleri olumsuz etkileyecek. Yatırımcılarımıza başta hisse senetleri olmak üzere riskli varlıkları azaltmalarını tavsiye ediyoruz" değerlendirmesini yaptı. 

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %1.6 düşerek 810.90 puan oldu, endekste 3 günlük düşüş %3.8'e ulaştı. Endeksteki 10 sanayi grubu da düştü.

Borsalar

Hong Kong'ta Hang Seng China Enterprises Endeksi son iki günde %4.6 değer yitirdi ve 4 aydaki en büyük düşüşe hazırlandı.  PetroChina Co. ve China Petroleum & Chemical sırasıyla %4.4, %3.1 düştü. Tayvan'da Taiex Endeksi %2.2 ile 4 Ocak'tan beri en büyük kaybı yaşarken Güney Kore Kospi Endeksi %1.7 düştü ve 11 Şubat'tan beri en büyük düşüşe ilerledi.

MSCI Gelişen Piyasa Kur Endeksi %0.4 geriledi ve son 3 günde %1 gerileme kaydetti. Ringit %0.9 düşerken Güney Kore won'u ve Tayvan doları %0.6 oranında düştü. Yuan %0.4 kadar düşüşle dolar karşısında 5 yılın en düşük seviyesine yaklaştı. Hindistan rupi'si %0.4 geriledi.