Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Milyarder yatırımcı George Soros, İngiliz seçmenlerin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararı alması durumunda, sterlinin dolar karşısında yüzde 20'den fazla düşebileceğini ve bunun 1992'de sterline karşı oynayarak kar ettiği dönemdeki devalüasyondan daha büyük ve daha yıkıcı olduğunu söyledi.

Soros, İngiliz Guardian gazetesine yazdığı köşe yazısında, "Brexit bazı kimseleri daha zengin yapacak, ancak seçmenlerin büyük bölümü kayda değer biçimde daha fakirleşecek," dedi.

Soros, yazısında, AB'den çıkma yönünde bir sonuç çıkması durumunda, sterlinin en az yüzde 15 ve potansiyel olarak yüzde 20'nn üzerinde değer kaybederek 1.15 doların altına inebileceği tahmininde bulundu. Soros, seçmenlerin Brexit'in gerçek maliyetini olduğundan daha az hesapladığını ve bunun finans piyasaları, yatırımlar ve istiham üzrinde "hızlı ve dramatik etkisinin" olacağını belirtti.

Tüm dünyada hükümetler ve yatırımcılar, İngilltere'nin AB'den ayrılma kararı alması durumunda finans piyasalarında meydana gelebilecek kargaşa endişelerinden dolayı, 23 Haziran'da yapılacak referandumu yakından izliyor. Sterlin Pazartesi günü, kamuoyu araştırmalarının AB'de kalma taraftarlarının ağır bastığını göstermesi sonrası 2008'den bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi ve yüksek faizli para birimlerindeki yükselişlere öncülük etti.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerine göre, sterlin, referandumun ertesi günü, ya 30 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine gerileyecek ya da bu yılın en yüksek seviyesine tırmanacak. Ayrılma yanlılarının ağır basması durumunda, tahmincilerin büyük bölümü sterlinin 1.25-1.40 dolar aralığına düşmesi, kalma kararı durumunda ise, mevcut aralığı içinde yükselmesi ya da 1.50doların ötesine çıkması bekleniyor.