El-Erian: Nakit her zamankinden daha değerli
Ünlü yatırımcı El-Erian, "Yatırımcılar portföylerindeki nakdin değerini küçümsememeli" dedi
Allianz Global Investors baş ekonomik danışmanı Mohamed El-Eian, “Yatırımcılar portföylerindeki nakdin değerini küçümsememeli” dedi.
Eski PIMCO CEO'su Pazartesi günü basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda merkez bankasının varlık alımlarının varlık fiyatlarını temel göstergelerden ayırdığını ve geleneksel korelasyonları bozduğunu belirtti.
Gerçekten de S&P 500 Endeksi 2014 yılı ve 2015 ilk yarısında rekor seviyelere tırmanırken emtia fiyatları -özellikle enerji- sert düştü.
El-Erian, “Yatırımcıların riski hafifletmesi açısından korelasyonlara güvenemez olması nakit sahibi olmayı çok değerli kılıyor” dedi.
Ünlü yatırımcı, “Stresli dönemlerde isteğe bağlı olarak portföyünüzü dayanıklı hale getirebilir – taktiksel ve stratejik amaçlarla gerektiğinde kullanmak üzere bulundurabilirsiniz” şeklinde devam etti.
El-Erian, yıllarca süren alışılmışın dışındaki para politikasının (varlık alımları dahil), ve maliye politikasının yokluğu,gelişmiş ekonomileri daha az istikrarlı hale getirdiğini belirtti.
El-Erian, “Merkez bankaları finansal piyasalardaki volatiliteyi giderek daha zor baskılıyorlar. Çin'de devalüasyon veya Brexit gibi siyasi gelişmeler piyasalarda aşırı dalgalanmalara neden oluyor” dedi.
Bu esnada gelişmiş ekonomiler ise, küçük gelişmelerin onları resesyona sokabileceği ya da yüksek büyüme içeren bir toparlanmaya doğru devam etmelerini sağlayacağı çok önemli bir noktada.
Ünlü yatırımcı, “İhtimaller çok fazla. Yine de bir tahminde bulunmayacağım çünkü basitçe ifade etmek gerekirse bilmiyorum” dedi.
El-Erian iyi ve kötü unsurlara ilişkin konuştu. Ünlü yatırımcının işaret ettiği olumlu gelişebilecek üç nokta şu şekilde:
1. Çoğu ekonomi neye ihtiyaç olduğunu biliyor; siyasi liderliğin eksik olmasına karşın ekonomiyi desteklemesi için altyapı yatırımları için geniş çaplı mali harcama.
2. Özel sektör nakit zengini ve bu nakdi ücret ödemelerinde ve sermaye harcamalarında kullanacak.
3. Finans dünyasını ve ekonomilerimizin işleyişini altüst eden yenilik.
Eşit oranda geçerli olan olumsuz ihtimaller ise şu şekilde sıralanmış:
1. Siyaset giderek çirkinleşiyor ve felaket anlamına gelecek politikalarla toparlanmanın önünde durabilir. (Brexit, Trump)
2. Merkez bankaları etkisiz ya da zararlı olma konusunda Japonya Merkez Bankası'nı (BOJ) takip edecek.
3. Finansal varlıklar temel göstergelerden ayrıştı ve yüksek volatilite yukarı ve aşağı hareketlerin aşırı olup ekonomik regresyonu tetikleyebileceği anlamıan geliyor.
MarketWatch