Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Brexit tartışmasında gözler referandum sonrasına çevrildi

Brexit tartışmasında gözler referandum sonrasına çevrildi

Piyasaların tartıştığı üç farklı senaryo sorunun referandumla çözülmeyeceğini gösteriyor

Giriş: 23 Haziran 2016, Perşembe 08:07
Güncelleme: 23 Haziran 2016, Perşembe 08:09

İngilizlerin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkmasına yönelik referandum (Brexit) piyasaların yanı sıra Avrupa ve Türkiye’de de geniş yankı buluyor.

Buna göre Londra’nın AB’de kalması ile dolar/TL paritesinin 2.88 seviyelerine gerileyebileceği belirtilirken, çıkış ihtimalinde paritenin 3 TL seviyesine ulaşabileceği belirtiliyor.

AB’de tartışma konusu ise referandumdan çıkacak karardan ziyade bu kararın kısa ve orta vadeli sonuçlarına yönelik. İngiltere’nin AB’de kalmasını isteyenlerin gerekçeleri ekonomiden siyasete kadar oldukça geniş bir yelpazede tartışılıyor ve genel olarak kabul görüyor.

Ancak Londra’nın AB’yi terk etmesini isteyenlerin de gerekçeleri yersiz sayılmaz. İngilizler AB’de olmanın bağımsızlıklarından vazgeçmek anlamına geldiği için kabul edilmesinin zor olduğunu savunuyor.

İşte kafaların karışık olduğu ‘Brexit’ sürecinde, referandum sonrasına yönelik üç seçenek.

REFERANDUMDAN HANGİ SONUÇ ÇIKARSA ÇIKSIN TARTIŞMALAR SÜRECEK

1-‘KALALIM’ FAZLA MUTLU ETMEZ

Bu senaryoya göre İngilizler referandumda AB’de kalalım kararı alır. Ancak bu kararın etkisi uzun sürmez. Zira artık ülkede yaşanacak her sorun sonrası ‘Keşke AB’den çıksaydık’ şikâyeti gündeme geleceği için Brexit düşüncesi artık İngiltere siyasetine yerleşecek.

2-AYRILIK ASLINDA KAZANÇ OLABİLİR

Bu senaryoda İngiltere, AB’den çıkar. Karar kısa ve orta vadede hem İngiltere hem de AB için ağır sonuçlar doğurur. Ancak sonra AB kendini yeniden yapılandırarak yoluna devam eder. İngiltere ise AB ile ayrıcalıklı anlaşmalar yaparak ilerlemeye devam eder.

3-AB İÇİN DAĞILMA RİSKİ HIZLA ARTAR

İngiltere, AB’den çıkarsa ve AB aradaki ekonomik ilişkileri ayakta tutmak için Londra’ya ayrıcalık tanıyan anlaşmalar imzalarsa AB’den ayrılmak isteyen ülke sayısı hızla artar.Norveç ve İsviçre modeli denen bu ilişki AB’nin geleceği için en büyük tehdit olarak görülüyor.