Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:15'te güncellendi)

Sterlin traderları için en önemli soru yanıtını bulmuş olabilir, ancak para biriminin görünümü bugüne kadarki en karanlık dönemlerinden birini yaşıyor.

Sterlin dolar karşısında, Cuma günü yüzde 8.1 ile rekor hızda düştükten sonra, yüzde 3 daha değer kaybederek, Londra saati ile 11:05'te 1.3275 seviyesine geriledi. Sterlin 1.3222 seviyesine kadar inerek 30 yılın en düşük seviyesini gördü ve böylece referandumdan AB'den ayrılma kararının çıktığının anlaşılmasından hemen sonra gördüğü en düşük seviyenin de altına indi. İngiliz para birimi, İngiltere'nin Avrupa'nın kur mekanizmasından çıkmak zorunda kaldığı 1992'deki Kara Çarşamba'da yüzde 4.1 değer kaybetmişti. FTSE 100 endeks vadeli kontratları yüzde 3 düştü.

İngiltere devlet tahvillerindeki kazançlar, 10 yıl vadeli tahvillerin faizinin Pazartesi günü ilk kez yüzde 1'in altına inmesine neden oldu, FTSE 100 Endeksi yüzde 1.2 geriledi ve Barclays Plc ve Royal Bank of Scotland Group Plc yüzde 10'dan fazla değer kaybetti.

Londra'da Standard Bank Group Ltd. 10'lar Grubu strateji müdürü Steven Barrow, "İnsanlar, Brexit'in gelecek için ne ima ettiğini anlamakta zorluk çekiyor, şokun boyutunun ne olacağını henüz bilmiyoruz," dedi ve "Şimdiye dek, sterlin-dolar cephesinde, bu yılki muhtemel düşüşün yarısını gördük" şeklinde görüş bildirdi.

Sterlin, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) yönünde oy kullanmasının aardından tüm para birimleri karşısında değer kaybetti ve dolar karşısında 1985'ten bu yana en düşük seviyesini gördü. Kargaşa, Maliye Bakanı George Osborne'un, süregelen volatilite ortamında ekonomiyi desteklemek için ail pşlanların hazır olduğunu söyleyerek piyasaları yatıştırmaya çabalamasına karşın bugün de devam etti.

Yatırımcılar, İngiltere'nin AB'den ayrılmasına yönelik mekanizma ve koşulların henüz belli olmamasından dolayı, ve Başbakan David Cameron'ın istifasını açıklamasının ardından, müzakereler sırasında ülkenin siyasi liderliğini kimin yürüteceğinin belli olmaması ile birlikte, aylar sürebilecek bir belirsizlikle karşı karşıya. Muhalefetteki İşçi Partisi de kaosa sürüklenirken, İskoçya bağımsızlık referandumunun tekrar yapılabileceğini kaydetti ve Belfast'ta, İrlandalı cumhuriyetçi Sinn Fein, Kuzey İrlanda ile yeniden birleşme için referandum çağrısında bulundu.

(14:15'te güncellendi)