Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:35'te güncellendi)

Altın fiyatları, İngiltere'deki referandumda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) kararının çıkmasının ardından yedi yılı aşkın sürenin en büyük iki günlük yükselişini göstermesi sonrası, politika yapıcıların Brexit sonrası yansımaları durdurmak için daha fazlasını yapabileceği beklentisi ile geriledi.

Spot altın, Avrupa hisse senetlerinin ve sterlinin, İngiltere'nin AB'den ayrılma yönünde oy kullanmasından bu yana ilk kez yükseldi. Brexit'în küresel ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyeceğine ilişkin endişeler, piyasalarda kargaşaya yol açtı ve güvenli liman niteliğindeki alımların yoğunlaşması sonucu, altın sadece iki günde yüzde 5.4 değer kazandı.

Londra'da TF Global Markets baş piyasa analisti Naeem Aslam, "Risk alımlarının bir miktar geri döndüğünü görüyoruz. Bu, Cuma ve Pazartesi gördüğümüz büyük hareketin ardından normal," dedi ve "İşlem koşulları, normalleşme işaretleri gösteriyor, ancak halen altının bu seviyelerden yükseleceğini düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın Londra saati ile 11:35'te ons başına 1,308.65 dolar seviyesinde seyrediyordu. Fiyatlar bu yıl yüzde 23 tırmandı.

Altın Cuma günü, Brexit oylamasının şokunun küresel piyasalarda sert düşüşlere yol açması ve güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebi artırmasının ardından, iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı. Morgan Stanley, Brexit'ten kaynaklalan riskler, Fed'in faiz artırımını bekletebilefeği öngörüsü, Çin'in borç riski ve düşük enflasyon ortamını işaret ederek, altın fiyat tahminini 2016 yılı için yüzde 8 ve 2017 yılı için yüzde 13 artırdı ve tahminlerini yükselten bankalar arasına katıldı.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Bu şekildeki yükselişlerin ardından bir şekilde bir geri çekilme eğilimi oluyor ve bugün gördüğümüz bu," dedi ve "İngiltere'nin AB'den ayrılma akrarından kaynaklanan belirsizliğin ve güvenli liman talebinin henüz bittiğini söylemiyoruz. Bu nedenle altın için iyi yukarı yönlü hareket potansiyeli var" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 12.6 ton artarak, 1,934.7 ton ile Eylül 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Gümüş yüzde 0.5 düşerek ons başına 17.6457 doalra geriledi. Platin yüzde 0.5 düşüşle ons başına 974.76 dolara gerilerken, palladyum yüzde 0.8 yükselerek ons başına 560.95 dolara ulaştı.

(14:35'te güncellendi)