Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:25'te güncellendi) 

Sterlin, Avrupa hisse senetleri ve emtia, tümü birden, politika yapıcıların ekonomik sıkıntıların giderilmesi için harekete geçeceğine ilişkin iyimserliğin etkisiyle, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) şok ayrılma (Brexit) kararından bu yana ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Sterlin ve Stoxx Europe 600 Endeksi, son iki seansta yüzde 11'lik kaybın ardından, her ikisi birden yükseldi. Doların gücünü ölçen endeks 2011'den bu yana en keskin rallisini durdurdu ve vadeli kontratlari Fed'in şimdi bir sonraki hareketinin muhtemelen faiz indirimi yönünde olacağını işaret ediyor. Bloomberg Emtia Endeksi, petrolün sanayi metalleri ile birlikte yükselmesinin desteğiyle, yaklaşık dört haftanın en düşük seviyesinden toparlandı. İspanya ve İtalta tahvilleri değer kazandı.

Küresel hisse senetlerinin toplam değeri, İngiltere'nin AB'den çıkmasının küresel ekonomik toparlanmaya zarar verebileceği endişeleri ile gelen satışlar sonucu, Perşembe gününden bu yana yaklaşık 3.6 trilyopn dolar eridi. Yatırımcılar şimdilerde merkez bankalarından gelebilecek desteklere bakıyorlar ve Fed fon vadelileri (Fed'in gösterge faizi), Fed'in Şubat sonuna kadar faiz indirimine gitme ihtimalini yüzde 20 gösterirken, faiz artırımı olasılığını yüzde 9 olarak işaret ediyor. İngiltere referandumu öncesi, faiz indirimi olasılığı sıfırdı ve faiz artırımı olasılığı yüzde 52 seviyesindeydi

Cenevre'de Mirabaud Securities kıdemli hisse senedi satış traderı John Plassard, "Hisse senetleri, merkez bankalarından koordineli müdahale geleceği beklentisi ile sıçrama yapıyor," dedi ve "Merkez bankalarının yapacağı, herkese burada olduklarını ve ve harekete geçmeye hazır olduklarını söyleyerek, piyasada güveni yeniden oluşturmak olacak. Eğer buna bezner bir destek gelmezse, daha da satış gelebilir" değerlendirmesinde bulundu.

 - Hisse senetleri

S&P 500, New York'ta saat 14:23'de yüzde 1 yükselerek, Mart ayından beri en düşük seviyesinden sıçradı. Citigroup Inc. ve Bank of America Corp. en az yüzde 2.3 yükseldi.

Stoxx 600 Endeksi, 2008'den beri en büyük iki günlük kaybının ardından yüzde 2.6 sıçradı. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi de, iki günlük üzde 5.6'lık kaybın ardından yükseldi.

- Para Birimleri

Sterlin, teknik göstergelerin iki günlük düşüşün aşırı olduğunu işaret etmesiyle yüzde 0.9 güçlenerek 1.3347 seviyesine geldi. Yen yüzde 0.7 zayıflayarak dolar başına 102.76 seviyesine geldi. Bloombeg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

Emtia üreticisi ülkelerin para birimleri ralli yaptı. Güney Afrika randı, Brezilya reali, Rus rublesi ve Meksika pesosu petrolle yükseldi.

- Emtia

Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 1.8 yükseldi. Ham petrol New York'ta yüzde 2.9 yükselerek 47.69 dolar seviyesine gelirken, bakır ve nikel Londra'da yüzde 2'den fazla yükseldi.

Altın, son kazançların fazla uzatıldığı beklentisiyle yüzde 0.7 düşerek ons başına 1,315.55 dolara geriledi. Altın son iki günde yüzde 5.4 yükselmişti.

(21:25'te güncellendi)