Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla turizm, gıda, inşaat, enerji ve altyapı sektörlerinde işlerin düzelmesini temenni ettiğini belirterek, yeni durumdan en çok iş dünyasının mutlu olacağını kaydetti.

Vardan yazılı açıklamada Türkiye ve Rusya arasında bugüne kadar sağlanmış iş birliklerine dikkati çekerek, iki ülkenin birbirine gereksinim duyduğunu aktardı.

Vardan, "Bulunduğumuz coğrafyada Rusya Türkiye için, Türkiye de Rusya için çok önemli. Rusya, Türkiye'nin en fazla yatırım yaptığı ve bir çok kalemde bir numaralı ihracat pazarı konumunda olan ülke. Yılda 4 milyonu aşkın turist ile de Türkiye, Rus vatandaşları için önemli bir turizm destinasyonu. Keza, Türkiye’de başta nükleer santral olmak üzere, Rusya’nın önemli yatırımları mevcut. Ve bizler doğalgazımızın önemli bir kısmını Rusya’dan ithal ediyoruz. Dolayısıyla iki ülkenin bağlılığı ileri düzeyde." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bölgesindeki zorluklarla sıkıntılarının herkesçe bilindiğini aktaran Vardan, yaşanan güçlükler ne olursa olsun, birbirine tarihi, kültürel ve ticari bağlarla bağlı iki ülke arasındaki ilişkilerin kesintisiz devam etmesi gerektiğini kaydetti.

Soğuk Savaş sonrasında ilmek ilmek örülerek önemli bir seviyeye ulaşan iki ülke ilişkilerinin Suriye krizi ile arzu edilmeyen bir noktaya geldiğini hatırlatan Vardan, şunları kaydetti:

"Türkiye-Rusya ilişkilerinin yeniden canlanmasıyla özellikle turizm, gıda, inşaat, enerji ve altyapı sektörlerinde işlerin düzelmesini temenni ediyoruz. Bu süreçte Rusya’nın yeniden devreye aldığı vize uygulamasına son verilmesini ve başta taşımacılık ile yaş meyve-sebze sektörü olmak üzere Türkiye’den yapılan ihracat mallarına uygulanan tarife dışı engellerin de hızlıca kaldırılmasını beklemekteyiz.Turizm açısından da hem bu yılın kalanında, hem de önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin Rus turistler için yine ilk ve önemli bir destinasyon olmasını arzu etmekteyiz.

Sonuç itibarıyla; komşuları ile barış içinde yaşayan, karşılıklı yatırım ve ticaret yapan, bölgesel sorunları kurulacak mekanizmalar içinde çözen bir konjonktürün yeniden doğmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ortaya çıkan sorunlardan en çok iş dünyası etkilenmişti, ortaya çıkacak yeni durumdan da en çok iş dünyasının mutlu olacağını düşünüyoruz."