Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İskoçya Brüksel'de "Brexit"e itiraz edecek

İskoçya Brüksel'de "Brexit"e itiraz edecek

İsokçya Bölgesel Hükümetinin Başbakanı Sturgeon, yarın AP Başkanı Schulz ile görüşecek

Giriş: 28 Haziran 2016, Salı 17:05
Güncelleme: 28 Haziran 2016, Salı 17:06

İskoçya Bölgesel Yönetiminin Başbakanı Nicola Sturgeon, yarın Brüksel'de temaslarda bulunacağını söyleyerek, "İskoçya'nın AB üyesi olarak ortak pazar içinde kalmasına yardımcı olmak için uzman ekibi oluşturulduğunu" söyledi.

İskoçya'nın başkenti Edinburgh'ta İskoç bölgesel parlamentosunun üyelerine seslenen Sturgeon, geçen hafta Birleşik Krallık'ta yapılan AB referandum sonucundan dolayı hayal kırıklığı yaşadığını ve endişelendiğini kaydetti.

"İskoçya'nın AB'deki yerini korumaya kararlıyım." diyen ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Sturgeon, İskoçya'nın "AB ülkesi olarak" ortak pazar içindeki pozisyonunu korumasına yardımcı olmak için aralarında akademisyenlerin de bulunduğu bir uzman ekibi oluşturulduğunu açıkladı.

Sturgeon, İskoçya'nın isteği dışında AB dışarısına çıkarılmasının demokratik olarak kabul edilemez olduğunu dile getirerek, "Önümüzde kolay bir yol yok ama İskoçya'yı korumak için en iyi yolu tercih etmeye çalışacağım. İskoçya'nın sesi duyulacak. İskoçya, AB'de kalmaktan yana oy verdi. Bu isteğe saygı duyulması için elimizden geleni yapmalıyız." diye konuştu.

Sturgeon, "başlangıç noktasının bağımsızlık konusu olmadığını" dile getirse de yeni bir bağımsızlık referandumunun masada olduğu yönündeki görüşünü tekrarladı. Sturgeon'ın yarın Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile görüşmesi bekleniyor.

Nicola Sturgeon geçen hafta yaptığı açıklamada da yeni bir bağımsızlık referandumu için yasal hazırlık yapacaklarını kaydederek, "ikinci bir referandumun masada olduğunu" söylemişti.

İskoç halkı, 23 Haziran'da yapılan AB referandumunda, 28 üyeli birlikte kalmaktan yana oy kullanmıştı. İskoç halkının yüzde 62'si AB'de kalmaktan yana, yüzde 38'i ise ayrılıktan yana oy vermişti. Sturgeon daha önce yaptığı açıklamalarda, İskoçya'nın AB üyesi olarak kalmak istediğini, Birleşik Krallık genelinde ayrılık kararı çıkarsa ikinci bir bağımsızlık referandumunun yapılacağını ifade etmişti.

İskoçya'da 2014 yılında yapılan bağımsızlık referandumunda, Birleşik Krallık'ın parçası olarak kalmak isteyenler 10 puan farkla önde çıkmıştı.