Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de özel sektörün açıkladığı vernin stokların düştüğünü göstermesi ve piyasaların İngiltere halkının referandumda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) yönünde oy kullanmasının ardından gelen sert satışlar sonrası toparlanması ile birlikte, varil başına 48 doalrın üzerindeki kazançlarını genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Salı günü yüzde 3.3 yükseldikten sonra yüzde 1.1 daha toparlanırken, Asya hisse senetleri, yatırımcıların İngiltere'nin AB'den ayrılma planına ilişkin gelişmeleri beklemeleri ile birlikte yukarı yönde hareket etti. Sektörün desteklediği Amerikan Petrol enstitüsü'nün (API) açıkladığı verilere göre, ABD petrols toku geçen hafta 3.86 milyon varil düştü. ABD'de bu akşam açıklanacak olan resmi stok verislerinin ise düşüşünü altını haftaya taşıması bekleniyor.

Ham petrol , Şubat ayında 12 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, küresel arz kesintileri ve ABD'de üretimin düşmesinin küresel arz fazlasının azalmasına neden olacağı beklentisini güçlendirmesi ile birlikte yüzde 80'den fazla değer kazandı. Nijerya'daki sıkıntılar, hükümet ile petrol altyapısına saldırılar düznleyerek üretimin düşmesine neden olan militanlar arasındaki ateşkesin devreye girmesi ile birlikte azamaya başlarken, Kanada'da petrol şirketlerinin faaliyetleri Mayıs ayında üretimi olumsuz etkileyen orman yangınlarının ardından yeniden başlıyor.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Petrol piyasasında şu anda temel yönlendirici muhtemelen Brexit ile bağlantılı volatilite," dedi ve "Avrupa'daki durumun, petrol piyasasındaki yeniden dengelenme hareketi üzerinde fazla etkili olacağını düşünmüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü, Nymex piyasasında, 54 sent yükselerek varil başına 48.39 dolara kadar çıktıktan sonra, Hong  Kong saati ile 12:19'da 48.20 dolara geldi. Kontrat Salı günü, önceki iki günde yüzde 7.5 düştükten sonra, 1.52 dolar yükselerek 47.85 doalrdan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 22 altındaydı.

Ağustos vadeli Berent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 37 sent ya da yüzde 0.8 yükselerek varil başına 48.95 doalra çıktı. Küresel petrol göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 65 sent primli işlem gördü.