Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Avrupa'da gelişen ülke kredi notlarına yönelik yayımladığı bir raporda Türkiye'nin mali durumunda baskı olmadığını belirtti.

Fitch yüksek çekirdek enflasyona rağmen Merkez Bankası'nın para politikasının gevşediğine dikkat çekti. Fitch yılın ilk 5 ayında bütçenin fazla verdiğine dikkat çekerek ülkenin mali pozisyonunda baskı olmadığını belirtti. Fitch, "Ancak Cumhurbaşkanı faizlerin düşürülmesi gerektiğine dair görüşlerini sürdürürken para politikası yüksek çekirdek enflasyona rağmen gevşetildi" ifadeleri kullanıldı.

Fitch, Başbakan Binali Yıldırım'ın Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin artırılmasını öngören yeni anayasa ve başkanlık sistemini desteklediğini, bu durumun ülkede siyasi belirsizliği tetikleyebileceğini bildirdi.

İngiltere'nin AB'den ayrılma (Brexit) kararının bölgede önemli bir belirsizlik yarattığına dikkat çekilirken AB'de yavaşlamanın büyümeyi vuracağına dair uyarı yapıldı.

RUSYA

Fitch raporda Rusya'daki resesyonun hafiflediğine vurgu yaparken ülkenin yıl sonunda büyümeye dönmesini bekliyor.

Rusya ekonomisinin istikrar kazanması ve rublede ılımlı değerlenme bölgedeki ticari ortaklarıyla performansını destekleyeceği, ancak muhtemelen düşük kalacak büyümenin yatırımları artırmasının beklenmediği belirtildi.

Kazakistan ve Azerbaycan’ın düşük petrol fiyatlarına ve geçen yılki dengesiz kur oranlarına adapte olduğu, her iki ülkede de otoritelerin kurun dengelenmesi için gerekli mekanizmaların kurulmasına odaklandığının altı çizildi. Raporda ayrıca gelişmekte olan Avrupa içerisinde bu yılın başından beri Macaristan ve Sırbistan olmak üzere sadece iki ülkenin kredi notlarının yükseltildiği, Azerbaycan ve Kazakistan’ın notlarının ise düşürüldüğü hatırlatıldı.  

Fitch geçtiğimiz günlerde de reformların Türkiye'nin sürdürülebilir makro ekonomik toparlanması için anahtar nitelikte olduğu değerlendirmesini yapmıştı. Fitch Türkiye'nin kredi notunu "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede, görünümünü de "durağan"da tutuyor.