Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakan Elvan, mayıs ayı dış ti̇caret i̇stati̇sti̇kleri̇ne i̇li̇şki̇n yazılı açıklama yaptı.

Son aylarda yaşanan olumsuz dış gelişmelere rağmen ihracatın mayıs ayında ivme kazanarak yüzde 9,6 arttığını ve 12,1 milyar dolara ulaştığını bildiren Elvan, bu oranın son 2 yılda aylık bazda gerçekleşen en yüksek artış olduğuna dikkati çekti. Bu gelişmenin mayıs ayında sanayide üretimin tekrar ivme kazandığını gösterdiğini belirten Elvan, ihracatı en çok artan ürünlerin motorlu kara taşıtları, makine-teçhizat ve ana metal sanayi gibi imalat sanayii ürünleri olduğunu kaydetti.

Elvan, Avrupa Birliğine (AB) yönelik ihracatın mayıs ayında yüzde 25,1 artış kaydederek toplam ihracattaki payının yüzde 48,5'e ulaştığına değinerek, "Mayıs ayında ithalatta azalma yavaşlamış ve yüzde 3,8 oranında kaydedilmiştir. Bu veri de mayıs ayında reel ekonomik aktivitede artan eğilime işaret etmektedir. Bu gelişmelere ek olarak özellikle ihracatımızın çevremizdeki ve bölgemizdeki ülkelerle ilişkiler konusunda yaşanan gelişmelerden de olumlu yönde etkileneceği açıktır. Özellikle Rusya ve İsrail ile ilişkilerdeki düzelme önümüzdeki dönemde ihracat performansımıza ve turizm gelirlerimize olumlu yansıyacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Dış ticarette kaydedilen gelişmeler ve dış politikadaki olumlu seyrin, cari işlemler açığındaki azalma eğilimini destekleyeceğini vurgulayan Elvan, göstergelerin Orta Vadeli Program'da (2016-2018) yer alan makroekonomik hedeflere ulaşmaya katkı sağlayacağını vurguladı. Elvan, "Yılın ilk yarısını tamamladığımız bu dönemde OVP’nin makro ekonomik çerçevesini korumaktayız ve herhangi bir revizyon ihtiyacı görmüyoruz" ifadesini kullandı.

AA