Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün açıklanan Mayıs ayı dış ticaret verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ihracatın Mayıs ayında kayda değer bir artış gösterdiğini kaydetti.

Zeybekci, Mayıs'ta ihracatta yeniden pozitife dönüşün sağlandığını söyleyerek, "2015 yılında oldukça sarsıntılı bir dönem geçiren küresel ekonomi, bu olumsuz görünümünü küresel ticaret rakamlarına da doğrudan yansıtmıştı. 2015’in tamamında %13,2 gibi ciddi bir daralma kaydeden küresel ihracattaki negatif seyir, 2016 yılında da devam ediyor. Nitekim Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre bu yılın ilk çeyreğinde toplam küresel ihracat %8,5 oranında daraldı. Her ne kadar 2015’in aynı döneminde şahit olduğumuz daralma daha yüksek düzeyde olsa da, 2016 yılının da küresel ticaret için güçlüklerle dolu bir dönem olduğu ortadadır. Küresel talebin halen durgun seyrettiği ve emtia fiyatlarında yeterli toparlanmanın sağlanamadığı bir dönemden geçen dünyada, küresel ticaretin içinde yer aldığı atmosfer umut verici görünmemektedir. Türkiye ekonomisini birçok açıdan doğrudan etkileyen bu unsurlara ilaveten, bölgemizde yaşanan olumsuz gelişmeler de dış ticaret rakamlarımız üzerinde belirleyici olmaktadır" dedi.

Zeybekci, ihracatın ithalatı karşılama oranının artmaya devam edeceğini ve Avrupa Birliği (AB) ekonomisindeki toparlanmanın ihracata olumlu yönde yansıdığını belirterek, "2016 yılının tamamında da çevre ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelerin ihracatımız üzerindeki olumsuz etkisini AB’de yaşanan ekonomik canlanmanın dengeleyeceğini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Zeybekci, 2016 yılının "yeni ihracat seferberliğinin başladığı yıl olacağını" ifade ederek, "Bu yıl alacağımız önlemlerle ihracatçımızın önünü açacak, ülkemizdeki iş ve yatırım ortamını geliştirecek, üretime dayalı bir temel inşa edeceğiz. Son yıllarda hem gelişmiş hem de gelişme yolundaki ülkelerin boğuştuğu küresel olumsuzluklara rağmen ülkemiz, ihracatını artırma yolunda adımlar atmaya devam ediyor. Bu özverili çabanın arkasında Hükümetimizin gerçekleştirdiği yapısal reformlar ve sağladığı istikrar ortamı belirleyici konumdadır" dedi.

Zeybekci, "Ayrıca son zamanlarda komşu ve bölge pazarlarla başlattığımız diyalog süreci ve bu minvalde ikili ilişkilerimizde meydana gelecek iyileşmelere bağlı olarak da, komşularımıza ve bölgemize olan ihracatımızın önümüzdeki aylarda artmasını bekliyoruz" dedi.