Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisseleri, Brexit kararının uzun vadeli etkilerine yönelik endişelerin azalmasıyla ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, ülkesinin birkaç ay içersinde para politikasını gevşetebileceğini açıklamasıyla, kazançlarını üçüncünü güne taşıdı.

Stoxx Europe 600 endeksi Londra'da saat 16:30 itibariyle yüzde 0.9 yükselerek 329.37 seviyesine ilerledi. Endeks, günün birçoğunu hafif değişerek geçirmeden önce, erken saatlerdeki işlemlerde yüzde 0.9 kadar düşmüştü ve Carney'nin konuşmaya başlamasının ardından da kazanaçlarını genişletti. Avrupa endeksi, Brexit kararının ardından gelen iki günlük kargaşadanki kayıplarının yarısından fazlasını geri aldı. İngiltere'nin FTSE 100 endeksi, dün Brexit sonrası kayıplarını sildikten sonra, yüzde 1.9 yükseldi.

Luzern'de Luzerner Kantonalbank AG traderı Benno Galliker, "Merkez bankaları yaz ayları boyunca büyük kazaları önlemek için para politikasında gevşemeye gidecektir." dedi ve "Gevşek para politikası beklentisi hisse senedi piyasasının işine gelen bir durum ve Avrupalı şirketlerin birçoğu Brexit'ten fazla etkilenmedi çünkü genel olarak Çin ve ABD ile ticaret yapıyorlar." diye konuştu.

Brexit oylamasının ardından ikinci kez ekranların başına konuşan Carney, merkez bankasının ekonomiyi ve finans sistemindeki direnci korumak adına herekete geçmekte tereddüt etmeyeceğini söyledi. BOE bankalar için haftalık likidite ihalelerine devam edecek.

Volatilte ölçütü hafiflerken, Avrupa hisse senetleri Brexit oylamasının ardından işlem hacimlerinin rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte, Stoxx 600 iki günde yüzde 11 düşmüştü. Endeks Haziran ayında yüzde 5.2'lik kayba yönelirken, çeyrek için ise yüzde 2.4 geride seyrediyor.