Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konuyla alakalı euro bölgesi yetkililerine göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB), Brexit oylamasının ardından satın almak için yeterli borcun mevcut olduğunu sağlama almak adına tahvil alım kurallarını gevşetmeyi düşünüyor.

Olay gizli olduğu için kimliğini belirtmek istemeyen kaynaklara göre, politika yapıcıların parasal genişleme için uygun olan tahvil havuzunun, yatırımcıların bölgedeki en güvenli varlıklara yönelerek, bazı devlet borçları üzerindeki faizleri kriterleri karşılamak için çok fazla aşağı itmesiyle, daraldığından endişe ettiklerini söyledi. Konuyla alakalı bir kişi, AMB Yönetim Konseyi üyelerinden bazılarının, tahvil alımı tahsisinin ülkenin ekonomik büyüklüğünden, varolan borçlarla paralel olarak değiştirilmesinden yana olduğunu söyledi.

Böyle bir hareket uyuşmazlık riski taşır çünkü dünyanın üçüncü en geniş borç alan ülkesi İtalya gibi yüksek borçlu devletler bundan fayda sağlayabilir. AMB'nin tahvil alım programlarının legalliğine dair sorular, geçtiğimiz günlerde bölgenin en yüksek mahkemelerini meşgul etmiş çünkü karşıtlar, para politikası adı altında yürütülen operasyonların devletleri savurganlaştıracağını iddia etmişti.

- Bundesbank'ın endişesi

Konuyla alakalı bir kişi, Bundesbank'ın eğer tahvil alımları alımların ana sermaye yapısından sapması durumunda, parasal genişlemenin karakterinden şüphe edileceğinden endişeleneceğini söyledi. AMB ve Bundesbank sözcüleri, parasal genişleme için kuralların gevşemesi hakkında yorum yapmayı reddetti.

Londra'da BNP Paribas Investmen Partners kıdemli ekonomisti Richard Barwell, "Bu bir müddettir olası bir hedefti ve büyük olasılıkla bunu yapmak durumunda kalacaklar." dedi ve "Brexit tartışmaları hızlandırmış olabilir." diye konuştu.