Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:20'de güncellendi)

Tahviller, merkez bankalarının İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının (Brexit) etkilerini sınırlamaya yönelik adımlar atacağı beklentileri ile ralli yaparken, altın ve gümüş emtia grubundaki yükselişlere öncülük etti.

ABD'nin 30 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, tüm dünyada politika yapıcıların küresel ekonomiyi desteklemek için harekete geçmeye hazır olduklarını işaret etmesi ile birlikte, İspanya'dan Japonya'ya, diğer tahvil faizleri ile birlikte rekor seviyelere geriledi. Altın beşinci haftaya taşıdığı yükselişini daha da genişletirken, gümüş Eylül 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yuan dolar karşısında, Çin'de özel sektörün açıkladığı imalat sanayi göstergesinin beklenmedik bir şekilde düşmesinin ardından, 2010'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Tüm dünyada merkez bankalarının destek taahhütleri, sterlinin son 30 yılın en düşük seviyesine inmesine ve küresel hisse senetlerinin ise finans krizinden bu yana en büyük düşüşünü göstermesine neden olan Brexit kararının ardından piyasalarda görülen iki günlük sert satışların durmasına yardımcı oldu. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, İngiltere ekonomisini desteklemek için önmüzdeki aylarda faiz indirimine gidilebileceğini işaret etti ve Fed fon (Fed'in gösterge faizi) vadelileri, ABD merkez bankasının bu yıl faiz artırımına gitme olasılığının yüzde 10'un altına indiğini gösterdi. Tayvan Perşembe günü faiz düşürdü. Avrupa Merkez Bankası, görüşemeler hakkında bilgiye sahip Euro Bölgesi yetkililerine göre, tahvil alımları için kuralları gevşetmeyi düşünüyor.

Nomura Securities Co. kıdemli stratejşstş Juichi Wako, "Daha fazla gevşemeye gidileceği havası tüm dünyada yayılıyor ve hisse senedi fiyatları yukarı yönde hareket etti," dedi ve "Bu henüz krizin bittiği ve düze çıkıldığı anlamına gelmiyor, ancak otoriteler arasında yayılan artan aciliyet durumu, piyasaların istediği tepkilerin devam etmesine olanak sağlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500, kısa bir süreliğini neredeyse tüm kazançlarını sildikten sonra, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.2 yükseldi ve kazancını dördüncü güne taşıdı. Endeks Kasım'dan beri en büyük haftalık kazancını kaydetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. FTSE 100 Endeksi ise yüzde 1.1 yükselerek, Brexit sonrası düşüşünden iyileşti ve dün Ağustos'tan beri en yüksek seviyesine gelmişti. Endeks bu hafta yüzde 7.2 yukarıda seyrediyor. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.1 yükseldi. 

Pound, dün İngiltere Merkez Bankası Başkanı Carney'in konuşmasının ardından yüzde 0.9 düştükten sonra bugün yüzde 0.2 gerileyerek 1.3280 seviyesine geldi. Yen, bir anketin Japonya'daki iş güveninin istikrarlaştığını göstermesinin ardından, yüzde 0.6 yükselerek dolar başına 102.61 seviyesinde geldi ve böylece üç günlük düşüşünü durdurmuş oldu.

MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi hafif değişirken, hafta için yüzde 1.2 yukarıda seyrediyor. Güney Afrika randı ve Malezya ringgiti en büyük kazançları kaydetti.

Batı Teksas petrolü yüzde 1.4 yükselerek varil başına 48.99 dolara ilerledi. Emtia Hazirana kadarki üç aylık sürede küresel fazlalığın azaldığı beklentisiyle yüzde 26 yükseldi.

 

(23:20'de güncellendi)