Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye tahvilleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri indirmesi ve Brexit ardından gelen kargaşanın etkisiyle traderların ABD'de sıkı para politikası benimseneceği yönünde pozisyon alması ile ardı ardına üçüncü çeyrekte de yükseldi.

Türkiye beş yıl vadeli tahvillerinin faizi bu çeyrekte 80 baz puan düşerek, gelişen piyasalar arasında Brezilya'nın ardından en iyi performans gösteren tahvil piyasası oldu. Yabancı yatırımcılar geçtiğimiz üç ay içerisinde Türkiye tahvil piyasasına net 275 milyon dolar taşıdı. Başbakanın Mayıs ayında görevi bırakması ardından çıkan siyasi kargaşanın etkisini kaybetmesiyle birlikte tahvil piyasası iyi performans gösterirken, Türk Lirası görece daha az performans göstererek üç ayın ilk aylık kaybına yöneldi.

ABD faiz artırımını işaret eden federal fonlama oranı vadeli kontratları, faiz artırımının 2018 yılı öncesinde gerçekleşmeyeceğini işaret ediyor. ABD faiz artırımı ihtimalinin giderek öteleniyor olması, Türkiye'de politika yapıcıların gecelik borç verme faizinde Mart'tan bu yana gittiği 175 baz puanlık indirim ve yavaşlayan enflasyon hazine tahvillerin yükselmesinde etkili oluyor.

Londra'da Societe Generale SA gelişen piyasa stratejisti Roxana Hulea, “Lira cinsinden tahvillerin performansı, merkez bankasının genişlemeci çabalarının doğal bir sonucu. ABD hazine tahvillerinin faizlerinin düşüyor olması da bu etkiyi arttırıyor” dedi.