Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,21 azalarak 75,04 değerini aldı. 

Endeksin detaylarına bakıldığında, Haziran ayında tüketicinin hem mevcut durum algısında hem de geleceğe ilişkin beklentilerinde gerileme görülüyor. Siyasi ve Jeopolitik gelişmeler ile terör olaylarındaki tırmanış Tüketici Güvenindeki gerilemenin temel nedenleri gibi görünüyor. Ayın büyük bölümünde global ölçekte finansal piyasaların negatif seyrinin iç piyasalara yansımaları da gerilemenin bir diğer nedeni olarak görülebilir.

TÜKETİCİ EĞİLİMİ ENDEKSİ %15,74 DÜŞTÜ

Bu çerçevede tüketicinin geleceğe ilişkin beklentilerini yansıtan Bloomberg HT Tüketici Beklenti Endeksi yüzde 1,49 gerileme gösterirken, içinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Endeksi yüzde 15,74 gibi daha güçlü bir düşüş gösteriyor.

Son iki ayda tüketici güveninde gerileme görülmekle beraber, bu yılın ikinci çeyrek ortalaması geçtiğimiz yılın ikinci çeyrek ortalamasının üzerinde seyrediyor. Haziran ayının son günlerinde yaşanan siyasi ve jeopolitik gelişmeler önümüzdeki dönemde tüketici güvenini etkileyecek ağırlıkta görünüyor.