Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Carney, sterlindeki yükselişi durdurdu.

İngiliz Sterlini, BOE Başkanı Mark Carney'nin Brexit etkilerini kontrol altına almak için merkez bankasının para politikasında genişlemeci adımlar atılması gerektiğini belirtmesi ardından Perşembe günü değer kaybetti. Carney'nin açıklaması, sterlinin iki günlük yükselişine ara vermesinde etkili oldu. Sterlin, 23 Haziran'daki oylamanın sona ermesinden bu yana yüzde ekside işlem görüyor.

Bu durum, Brexit sonrası İngiltere ekonomisine olan güvensizliğin bir işareti olmakla birlikte zayıf para birimi İngiltere'nin Brexit etkilerini hafifletmesinde rol oynayabilir. Carney, Brexit ardından ikinci kez gerçekleştirdiği televizyon konuşmasında, merkez bankasının İngiltere'yi korumak için tasarladığı hamlenin aylar içerisinde gerekli olabileceğini ifade etti.

Londra'da Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. Döviz stratejisti Lee Hardman, “Carney'nin yorumları net bir şekilde merkez bankasının büyümeyi desteklemek için para politikasını gevşeteceğinin sinyalini veriyor. BOE genişlemesi sterlindeki zayıflamaya takviyede bulunacak” dedi.

Sterlin, Perşembe günü dolar karşısında yüzde 0.9 düşmesinin ardından Londra saatiyle 08:1'de yatay seyrederek 1.3315 seviyesinden işlem gördü. İngiltere parası Brexit referandumunun sonucundan saatler sonra, 24 Haziran'da tüm zamanların en sert düşüşünü gerçekleştirirken, 27 Haziran'da 1985 yılından bu yana en düşük olan 1.3121 seviyesine geriledi.