Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD 10 ve 30 yıl vadeli tahvillerinin faizleri, küresel tahvil fiyatlarının yükselmesiyle, rekor düşük seviyelere geriledi. Ünlü tahvil fonu yöneticisi Mohamed El-Erian, bu durumun önümüzdeki dönemde yavaş ekonomik büyümeyi işaret ettiğini belirtiyor.

ABD 30 yıllık hazien tahvillerinin faizleri öngörülmemiş ölçüde dokuz baz puan düşerek yüzde 2.1914'e geriledi. 10 yıllık gösterge tahvilin faizi ise 1.3784'e düştü. ABD tahvilleri, İngiltere'nin Avrupa Birliği'den (AB) ayrılma kararının küresel büyümeyi yavaşlatarak Fed'în faiz artırımı planlarını rafa kaldıracağı yönündeki spekülasyonun etkisiyle yükseliyor.

13.4 trilyon dolarlık dünyanın en büyük tahvil piyasasını oluşturan ABD hazine tahvillerinin faizlerindeki düşüş, ABD mortgage kredilerinden şirket tahvillerine ve dünyanın çeşitli yerlerinden hükümetlerin borçlanma maliyetlerine kadar herşeyi etkileyecek. Allianz SE baş ekonomik danışmanı ve Bloomberg View yazarı El-Erian, bu hafta Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada tahvillerin yavaş büyümeye işaret ettiğini ve daha güvercin merkez bankalarını işaret ettiğini belirtti.

Hazine tahvillerinin faizleri, ABD'den Japonya'ya, Euro Bölgesi'nden İngiltere'ye küresel piyasalarda, rekor düşük seviyelere geriliyor. ABD hazine tahvillerinin ise dipğerlerine göre bir avantajı bulunuyor: Yatırımcıların Avrupa'nın çoğunda ya da Japonya'da bulamayacağı bir prim.

Tokyo'da Fukoku Mutual Life Insurance Co. tahvil piyasası birim yöneticisi Yoshiyuki Suzuki, “Para tahvil piyasasına kaçıyor. Tokyo piyasasında faiz bulunmuyor. Euro Bölgesi'nde ise kargaşa hakim” şeklinde görüş bildirdi.